Pravilna higijena ruku jedna od najuspješnijih mjera prevencije raznih bolesti

Danas, 15. oktobra , obilježava se Svjetski dan čistih ruku, a cilj obilježavanja je propagiranje pranja ruku sapunom i vodom, kako bi se skrenula pažnja da je pravilna higijena ruku jedna od najuspješnijih i najisplatnijih mjera prevencije od raznih bolesti.

“Značaj održavanja pravilne higijene ruku je veliki, jer to jedna od od najekonomičnijih prevetnivnih mjera koje možemo da činimo spječavajući širenje brojnih bolesti”, potvrđuje i primarijus doktor  Ibrahim Gledo, načelnik Službe za porodičnu medicinu zeničkog Doma zdravlja.

“Neoprane ruke zapravo mogu da prenose razne mikroorganizme, od kojih su mnogi patogeni za naš organizam, a to su različiti virusi, bakterije, gljivice i paraziti, a prenošenjem tih mikroorganizama možemo zaraziti vlastiti organizam, ali i širiti dalje odršene bolesti”, pojašnjava doktor Gledo, naglašavajući da bismo to spriječili ruke moramo prati često tokom dana.

dr Ibrahim Gledo

Ruke trebamo prati i to na pravilan način, vodom i sapunom, u brojnim situacijama, među kojima naš sagovornik izdvaja samo neke : nakon svakog ulaska u dom, nakon toaleta, prije jela, prije obrade namirnica, prije kontakta sa djecom, te prije i poslije kontakta sa bolesnicima.

“Zbog svega navedenog veoma je važno još od malih nogu djecu učiti o važnosti, ali i pravilnom načinu održavanja higijene ruku”, posebno napominje primarijus doktor  Ibrahim Gledo.

U cilju podizanja svijesti ljudi, a posebno naših najmlađih, o značaju pravilne higijene ruku, Generalna skupština UN-a je 2008. godine proglasila 15. oktobar kao Svjetski dan čistih ruku, a procjenjuje se da bi širenje navike redovnog pranja ruku sapunom i vodom moglo značajno doprinijeti smanjenju stope smrtnosti djece do pete godine života u svijetu.(Vesna Jovanović)