U Zenici od 17. do 19. oktobra 9. Sajam poljoprivredne i organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva

Zenica će od 17. do 19. oktobra biti domaćin 9. Sajma poljoprivredne i organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva “OPEN's Zenica 2019”.

Na Trgu Alije Izetbegovića svojim proizvodima predstavit će se više od stotinu poljoprivrednih proizvođača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

“Gradska uprava Zenice je u protekle tri godine konkretnim primjerima, povećanjem premija, subvencijama, poticajima i na svaki drugi mogući način željela unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju i tako pomoći svoje građane. Rekorderi smo u BiH po pitanju sredstava koja smo opredijelili za poticaje, na vrijeme isplaćujemo premije i poticaje i tako će uvijek biti jer je poljoprivreda važen segment u životu svake lokalne zajednice. Sajam OPEN's prilika je da se poljoprivredni proizvođači predstave sa svojim proizvodima, približe tržištu kojem su potrebni naši, domaći, organski proizvodi. Zahvalio bih se resornom kantonalnom ministru Mirnesu Bašiću na podršci ovom projektu, kao i angažmanu da Zenica prvi put dobije sredstva za vodne naknade koje joj pripadaju”, na press konferenciji organizovanoj povodom “OPEN's Zenica 2019” sajma izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Organizaciju 9. Sajma poljoprivredne i organske proizvodnje i etno narodnog stvaralaštva “OPEN's Zenica 2019” podržalo je i Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

“Sa Udruženjem poljoprivrednika u ZDK imamo odličnu saradnju i Vlada ZDK značajna je sredstva opredijelila za ovu oblast. Pozivamo građane iz svih općina našeg kantona da dođu i posjete sajam koji će sigurno biti jedan od najbolje organizovanih na ovim prostorima”, između ostalog rekao je Mirnes Bašić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK.

Na sajmu će se po riječima Nermina Marušića, predsjednika Skupštine i Emira Tutnjića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednika u ZDK naći najkvalitetniji organski proizvodi.

“Cilj sajma je omogućiti građanima Zenice i Zeničko – dobojskog kantona, pa i šire, povoljnu kupovinu domaćih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda. Također, želimo pomoći malim proizvođačima i obrtnicima u promociji i plasmanu njihovih proizvoda na domaće tržište”, riječi su Nermina Marušića, predsjednika Udruženja poljoprivrednika u ZDK.

Kompanija ESOF iz Donjeg Vakufa koja se bavi proizvodnjom organskog jagodičastog voća i povrća, otkupom jagodičastog voća i šumskih polodova partner je organizatora sajma. Direktor ESOF-a Enver Avdić, predavač na okruglom stolu jednom od pratećih programskih sadržaja ovogodišnjeg “OPEN's-a” izjavio je, da će predstavnici ove kompanije u danima sajma posjetiti Javnu ustanovu “Dom porodica” i tom prilikom materijalno pomoći ovu ustanovu, kao i donirati poljoprivredne proizvode za kvalitetniju ishranu štićenika.