Za saobraćajne prekršaje u 2019. godini u ZDK izrečeno preko 4 miliona KM kazni

Milionski iznos izrečenih kazni ukazuje da brojni vozači u BiH, ali i u našem kantonu, ne poštuju saobraćajne propise pa često upravljaju vozilom u alkoholiziranom stanju, prekorače dozvoljenu brzinu kretanja, upravljaju neregistrovanim vozilom te ne vežu sigurnosni pojas.

Za sve počinjene saobraćajne prekršaje Uprava policije kažnjava vozače, ali je upitno koliko to doprinosi discipliniranju vozača. Od početka ove godine, zbog prekršaja u saobraćaju izrečeno je preko 4 miliona KM novčanih kazni po izdatim prekršajnim nalozima.

„U periodu od 1. januara do 7. oktobra tekuće godine od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 4.826.381 KM, dok je po osnovi izrečenih kazni u istom periodu uplaćen iznos od 1.869.912 KM“, pojašnjava Aldina Alić, potparol MUP-a ZDK.

Aldina Alić, MUP ZDK

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH iz 2017. godine donio je veće novčane kazne za prekršaje, ali i olakšice za neodgovorne. Svaka kazna ukoliko se plati u roku od 8 dana umanjuje se za 50 posto, što prema podacima MUP-a ZDK nije utjecalo na pojedine vozače da redovnije izmiruju svoja dugovanja.

Podsjećamo, prema Zakonu o saobraćaju iz 2017. godine kazne za vožnju pod utjecajem alkohola, prekoračenje brzine, vožnju bez položenog vozačkog ispita ili vožnju neregistrovanog vozila dosežu i do 1000KM. (Irdina Nezić)