RMU Zenica: Rudari Stranjana raspoređeni u druga dva pogona

Od danas je i zvanično otpočela realizacija odluke struke o potpunoj i trajnoj obustavi rada u pogonu Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica, potvrdio je vršilac dužnosti direktora preduzeća, Edin Pašić.

Slijedi izrada projekta konačnog zatvaranja jame, zbog nerentabilnosti.

“Na poslovima izvlačenja opreme i tehničkih sredstava iz jame Stranjani ostaje 55 zaposlenika dok se ostali raspoređuju u preostala dva proizvodna kapaciteta, Raspotočje i Staru jamu, te Separaciju”, ukazao je Pašić.

Rudari Stranjana danas su u Upravi Rudnika preuzimali rješenja o preraspoređivanju a od iduće sedmice bit će na novim radnim mjestima u druga dva pogona.

Za upravnika pogona Stranjani, Asmira Đuka, kako ističe, ovo je jedan od najtežih dana u životu.

“Nažalost, moja borba da zajedno sa komoratima očuvamo pogon je propala ali mi nije žao, jer sam sve uradio što je bilo moguće”, kaže Đuk, izrazivši sumnju u obećanja odgovornih da niko neće ostati bez posla.

Asmir Đuk, upravnik pogona Stranjani

“Rudnik Zenica je bio gubitaš i sa mjesečnom proizvodnjom od 60 hiljada tona uglja i to sa tri pogona,a sada će raditi dva sa mogućom proizvodnjom od 45 hiljada tona”, podsjeća Đuk.

Nije mogao precizirati koliko će trajati izvlačenje opreme iz jame Stranjani ali će, kako procjenjuje potrajati duže vrijeme, jer je malo radnika.(Šerif Babić)