Mjesec knjige u Gradskoj biblioteci Zenica

Mjesec knjige širom svijeta se obilježava u oktobru, a to je bio povod da posjetimo Gradsku biblioteku Zenica, koja će ove godine, u sklopu navedene manifestacije, predstaviti i vlastita izdanja.

Riječ je o predstavljanju magistarskog rada naše sugrađanke Merime Handanović „Jezik i stil Arsena Dedića„ koja će se održati u srijedu 9. oktobra, kao i „Priče čarobne šume”, Fuada Tabaka u ponedjeljak 14. oktobra.

“Osim naših izdanja, predstavit ćemo spomenar čuvenog novinara Dragana Bursaća „PTSP“, i to u srijedu 16. oktobra, dok ćemo se 18. oktobra, uz profesora Enesa Kujundžića, prisjetiti našeg velikana, istaknutog i kulturnog djelatnika, pisca te publiciste Mehmed-Bega Ljubušaka povodom 180 godina od njegovog rođenja. A u srijedu 23. oktobra najavljeno je druženje sa mladim Borisom Lalićem „Kako samog od sebe napraviti pisca“”, navodi Haris Abdagić, direktor Gradske biblioteke Zenica.

Pred kraj ove manifestacije, 28. oktobra u ponedjeljak, bit će predstavljena nova knjiga poezije, književnika i književnog kritičara Željka Grahovca, pod nazivom „Zarez, sam”.

Kao svojevrsna kruna ove manifestacije, 30. oktobra održat će se promocija fotomonografija „Zenica blues – od Perviza do Arene“, zeničkog autora Josipa Dujmovića.

Na kraju 31. okotobra, kao finale ove manifestacije, glumac Mugdim Avdagić će izvesti svoju monodramu “Čoek na dvije noge”, kojom će obilježiti 40 godina svog umjetničkog rada.
(Almir Hadžajlić)