Interes Zeničana za akcije mjerenja krvnog pritiska i masnoće na visokom nivou

Zeničani su danas imali priliku mjeriti masnoće u krvi i krvni pritisak. Mjerenje je organizovala Kantonalna bolnica Zenica povodom FH sedmice, familijarne hiperhoiesterolemije, koja se obilježava od 23. do 29. septembra i 29. septembra, Svjetskog dana srca.

“Cilj je potaknuti stanovništvo da redovno obavljaju kontrole, promocija zdravog načina života i smanjenje faktora rizika za oboljenje srca i krvnih sudova”, istakla je dr. Ena Štimjanin, doktor medicine pri Kantonalnoj bolnici Zenica.
Pohvalno je da je interes Zeničana za akcije mjerenja masnoće u krvi i krvnog pritiska uglavnom na visokom nivou. Neophodno je, naročito zbog nametnutog užurbanog načina života, bez obzira da li osjećate ili ne bilo kakve simptome, znati putem nalaza, u kakvom je stanju naš organizam.

„Ovakva mjerenja su uvijek dobrodošla“, odgovorila je naša sugrađanka na pitanje, da li redovno kontroliše nivo masnoća i krvni tlak.

„Uvijek rado obavim kontrolu koja se ponudi  na ovakvim akcijama, u Zenici“, dodala je naša sagovornica, istakavši da se u ovo vrijeme teško odvoje termini za ovakva mjerenja, mada bi trebala biti prioritet.
Bolesti srca i krvnih sudova decenijama su jedan od vodećih uzroka obolijevanja stanovništva Federacije BiH, stoga je prevencija, nadzor i tretman od velikog  javnozdravstvenog značaja. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će u slučaju izostanka efikasnih intervencija do 2030. godine, 23,6 miliona ljudi godišnje umirati uslijed ovih oboljenja.

Konzumacija duhana, povišen krvni pritisak, nepravilna prehrana, čija je posljedica povišen nivo masnoća u krvi, te nedovoljna fizička aktivnost dominirajući su faktori rizika razvoja bolesti srca i krvnih sudova.

Dr. Ena Štimjanin danas je uputila poziv svojim sugrađanima da redovno kontrolišu nivo masnoća i krvni tlak da bi na vrijeme reagovali ukoliko nalazi potvrde da je neophodan tretman, te na taj način uspješno se izliječili ili prevenirali napredovanje bolesti.
(Zijada Ramić)