Živjeti kvalitetno uz Svjetski dan starijih osoba

Danas se nizom manifestacija obilježava Svjetski dan starijih osoba, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. 

Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba, žele se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

U Zenici funkcionišu grupe posvećene unapređenju kvaliteta života osoba starije životne dobi. Jednu od njih tvori projekat „Starost nije bolest“ Udruženja za mentalno zdravlje Lotos.

Zeničanka, Mejra Slavić, radila je u oblasti šumarstva. Tek je u penziji otkrila svoje umjetničke sklonosti. Zajedno sa prijateljicom, počela je stvarati prava mala umjetnička djela, nadahnuta cvijećem.

„To nije umjetnost, to je zabava“, priča nam Mejra, dodajući da bi svako trebao pronaći nešto čemu bi se posvetio barem jedan dio dana.

Životna vedrina, priča nam Mejra iz iskustva, svodi se na načelo: živjeti ovdje i sada. Imajući u vidu činjenicu da je prošlost prošla i da na budućnost ne možemo uticati, aktivnošću i stvaranjem poboljšajmo kvalitetu života, poručuje ona.

„Ova Bosna i Hercegovina je puna staraca, sličnih meni. Ja nas zovem čekalicama, mi samo čekamo. Čekamo da nas neko nazove, čekamo da nam dođe u sposjetu, da nas negdje pozove. Na kraju krajeva, jedino ne bismo smjeli čekati da umremo, jer bismo onda upropastili trenutak, u kojem sad živimo“, priča nam Mejra.
Mejra Slavić je jedna od kreativnih članica neobično aktivne grupe osoba treće životne dobi, koja se okuplja najmanje jednom sedmično, u Udruženju Lotos.

Predsjednica Lotosa, Mirjana Puđa, kaže da je prvo i najvažnije, pokrenuti se.

„Kroz čitav život prikupljamo bisere i sada kada bismo ih trebali podijeliti sa drugima, mi se povlačimo u sebe“, poručuje predsjednica Lotosa, Mirjana Puđa, pozivajući sve starije osobe da se pridruže grupi koja se u prostorijama Udruženja okuplja svkog četvrtka u 11 sati.

„Nisu bitne male penzije, bitno je da čovjek čini stvari koje ga ispunjavaju i čine sretnim“, kaže utemeljiteljica Udruženja Lotos, prim. dr. Ajša Hadžihalilović. “Kvalitet života svih, a ne starijih osoba, može se unaprijediti prije svega izlaskom iz kuće, izbjegavanjem stresa, pogotovo onog kojim nas nas pune ružne vijesti iz tv-programa, nastojanjem da život što više oplemenimo“, poručuje uz Svjetski dan starijih osoba, dr Ajša Hadžihalilović.
(Sanja Stević)