Lamia Peratović pravi ručne radove koji oslikavaju čovjekovu dušu

U moru negativnih informacija, pesimističnih progonoza i crne statistike u Bosni i Hercegovini, pozitivne priče sasvim običnih ljudi, istinskih boraca iz lokalne zajednice, šalju poruku da nada u uspjeh ove zemlje ipak postoji.

Njihovi lični uspjesi govore u prilog činjenici da se ipak, bez obzira na sve, može pronaći perspektiva življenja u Bosni i Hercegovini.
Agencija ZEDA je do sada objavila više od 800 priča o mladim ljudima koji su imali svoje priče koje je vrijedilo ćuti, prepričati, izanalizirati i podržati. Kažu, toliko je priča sličnih, a apsolutno različitih i ne bi ni znali čega se sve ljudi mogu dosjetiti, koliko snalažljivi mogu biti, koliko su dosjetljivi, kreativni i uporni da nisu krenuli sa realizavcijom ovih pozitivnih priča. Lamia Peratović, studentica četvrte godine Metalurško-tehnološkog fakulteta, odsjek hemijsko inženjerstvo UNZE, jedna je od onih koji su svoju kreativnu nit vješto protkali hobijem na koji niko ne ostaje ravnodušan.
Prije godinu dana Lamia je počela izrađivati svadbene dekoracije (kićenice za svatove, dekoracije za auta, bidermajere od satenskih ruža i od umjetnog cvijeća, cvijetne aranžmane za ukrašavanje enterijera) i vrlo brzo dobila prve ozbiljne narudžbe. Kako kaže, ovo je hobi kojim se s užitkom bavi u slobodno vrijeme ali i od kojeg se može zaraditi novac.

„Uvijek sam voljela ručni rad, izrađivati nešto vlastitim rukama i nešto što se vidi nakon određenog vremena, poput pletenja, šivenja, pa i izrade kićenica. Ručni radovi dijelom oslikavaju čovjekovu dušu“, rekla je Lamia.

Radoznala, uporna, optimistična i vesela, Lamia se trudi pozitivno razmišljati i uvijek tražiti i težiti ka dobrom i veselom raspoloženju. Čak i onda kada sve ne ide po planu motiviše je misao da će se naporan rad i trud, uvijek isplatiti.