Udruženje Vedro: Tajan u jesen – U susret prvom danu jeseni

Nakon ispenjanog najvišeg vrha u Bosni i Hercegovini, planine Maglić i sumiranja utisaka, Vedra kolona od 67 učesnika se 22.09.2019. godine uputila na izletište Ponijeri i Park prirode “Tajan”, koji je smješten na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Vareš, na nadmorskoj visini 1297 m.

Područje Parka prirode bogato je kanjonima, prirodnim kamenim mostovima sa pećinama, jezerima, speleološkim objektima, endemskim biljkama.

Na izletište Ponijeri se stiglo u 09:00 h, odakle se nakon brifinga od strane vodiča krenulo ka vrhu Tajan. Staza se prostirala kroz šumu, bogatu prekrasnim mirisima, bojama i kupinama, kojih je bilo u izobilju, te kroz koju se pružao pogled na okolna brda i vrhove planina.

Laganom šetnjom sa kratkom pauzom, Vedra kolona je stigla na vrh Tajan, odakle se pružao prelijep pogled na Smetove, Lisac, Vlašić, Tvrtkovac i mnoge druge vrhove. Boje jeseni su doprinijele da pogled bude još fascinantniji.

Očarani jesenskim bojama, vrhovima i samim Tajanom, Vedra kolona je nakon pauze krenula nazad do Ponijera, ali ovaj put upoznavajući drugu stazu kroz Park prirode „Tajan“.
Po povratku na Ponijere i zajedničko slikanje, uslijedila je posjeta Medenoj dolini i uživanje u prirodi, životinjama, domaćim jelima. Upriličena je dodjela diplome najmlađoj članici Vedra, Jašarspahić Meli, koja je sa svojih nepunih 10 godina popela najviši vrh BiH Maglić. Iskrene čestitke Meli na uspjehu, ali i njenim roditeljima koji je prate u svakom njenom pohodu.

Diplome su dodijeljene i Milici Petrović, te Doglod Mehmedu, najstarijim članovima Vedra, a u 16:00 h, Vedra kolona se uputila za Zenicu i u susret novom pohodu, o kojem će uskoro biti više informacija.