U Zenici obilježen Svjetski dan srca

Svjetski dan srca obilježen je danas u Zenici, a u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, pod motom „Čuvajte Vaše srce – Volite Vaše srce“.

Kardiovaskularne bolesti u svijetu su svake godine uzrok 17,5 miliona prijevremenih smrti, a očekuje se da će ta brojka do 2030. godine porasti na 23 miliona. Povodom toga, uposlenici Instituta su građanima dijelili promotivni materijal ali i mjerili krvni pritisak.

Rukovoditeljica Odjeljenja za pomociju zdravlja, dr. spec. Elma Kuduzović, navodi da je mnoge kardiovaskularne bolesti, moguće spriječiti jednostavnim promjenama u svakodnevnom načinu života.

„Jako je bitno da se svaki dan bavimo fizičkom aktivnošću, da vodimo računa o zdravoj ishrani unošenjem dovoljne količine tečnosti, te da obavljamo redovne kontrole kod svog ljekara“, kazala je Kuduzović.

Cilj akcije koja je organizovana je promovisanje zdravog načina života i prevencija najčešćih faktora za nastanak ovih bolesti.

„Određivanje indeksa tjelesne mase jako je važno kod osoba koje imaju prekomjernu masu ili su gojazni iz razloga što postepen gubitak kilaže, djeluje povoljno na kardiovaskularne bolesti“, istakla je Maja Trifković, magistar nutricionizma u Institutu za zdavlje i sigurnost hrane.

Na štandu Instituta građani su se mogli poslužiti osvježavajućim pićem i voćem.
(Irdina Nezić)