Muzej grada Zenica: Otvorena izložba grafičkih listova

Sinoć je u Muzeju grada Zenica, otvorena izložba grafičkih listova. Dva autora iz Sarajeva Hasan Čakar i Amer Hadžić su se predstavili sa svojim djelima.

Izloženo je oko 26 djela koja govore o životu i propadanju bosanske kuće – tihog čuvara i svjedoka autentične bosanske mahale, čaršije, te o opservaciji bosanske kuće koja poprima vizure futurističkog.

“Moj ciklus se zove” Urbanus” i borim se protiv moderne urbane sredine. U mojim djelima sve su isprepleteni, iskrivljeni, isječeni dijelovi arhitekture, koja mijenja naše normalne vizure”, izjavio je za naš portal autor Hasan Čakar.

Ovaj dvojac autora, osim što dijele atelje i slične senzibilitete, ono što ih u umjetnosti povezuje jeste kuća, koja ponegdje ostaje u domenu metafore, ona je slutnja, sjećanje, privid, san, stvarnost, alegorija, Naša.

“Metamorfoza forme motiva bosanske kuće je naziv mog ciklusa, i on se dijeli u tri faze: naturalistička, metafizička i minimalistička, koja se svodi skroz na znak”, kazao je autor Amer Hadžić.

Izložba grafičkih listova će biti otvorena do 18. oktobra i svi koji žele, mogu je pogledati u prostorijama Muzeja grada Zenica.(Azra Dizdar)