BNP: Večeras premijera monodrame “Čoek na dvije noge”

Jubilarna 70-ta sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, zvanično počinje večeras praizvedbom monodrame „Čoek na dvije noge“, autora Nedžiba Smajlovića i u režiji Fakete Salihbegović Avdagić.

“Predstavu nosi Mugdim Avdagić koji njome obilježava 40 godina svog umjetničkog rada. U pitanju je komad koji na brilijantan satiričan način raskrinkava sve devijacije naše društvene stvarnosti”, kazao je dramaturg BNP-a Hasan Džafić.

Nedžib Smajlović je dramatizirao svoju satiričnu priču i njome, kako je rekao, za buduće generacije, želio ostaviti trag da je razumio društvo u kojem živimo i da ga nisu uspjeli prevariti.
“Snažan i kompaktan tekst Nedžiba Smajlovića na scenu smo postavili jednostavno i iskreno uz elemente filmske režije”, kazala je rediteljka Faketa Salihbegović Avdagić.

Mugdimu Avdagiću ovo je prva monodrama u karijeri i urađenim poslom je, kako kaže, možda po prvi put u dugoj karijeri potpuno zadovoljan i da će to prenijeti na publiku koja će se smijati i plakati sa njim.

Premijera predstave je večeras u 19:30, a repriza u četvrtak. Predstava je rezultat koprodukcije BNP Zenica i Teatarsko edukativne asocijacije koju vodi bračno glumački par Avdagić. (Danko Travar)