Veliki jubilej: 40 godina najstarijeg džemata u Njemačkoj

U Frankfurtu je 22. septembra ove godine obilježen jubilej 40. godina od osnivanja prvog i najstarijeg džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj – Islamski kulturni centar – Frankfurt.

U svojstvu izaslanika Rijaseta Islamske zajednice u BiH Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj prisustvovao je ovoj svečanosti. Jubileju su također prisustvovali i prisutnima se obratili predstavnici islamskih zajednica u BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Albaniji, kao predsjednici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić i Islamske zajednice Albanaca u Njemačkoj.
Naime, članovi džemata su iz svih navedenih zemalja predvođeni dobrim i iskusnim imamom Ahmed ef. Kojaševićem, koji je također napunio 30 godina rada u ovom džematu. Kao domaćini prisutnima se obratili predsjednik džemata Mersudin Čehedarević i imam Ahmed ef. Kojašević, kao i glavni imam medžlisa Frankfurt Fahrudin ef. Džinić.

Senaid ef. je u svom obraćanju prenio selame i čestitke reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića džematu i imamu povodom jubileja 40. godina od osnivanja džemata u želji da džemat nastavi okupljati i čuvati jedinstvo Bošnjaka i drugih muslimana. Uz napomenu da džemat Islamski kulturni centar Frankfurt može i dalje računati na podršku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.