Organizovana radionica na temu “Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša”

„Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša“, tema je današnje radionice koju organizuje Eko Forum Zenica, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Radionica će omogućiti razmjenu iskustava te doprinijeti profesionalnom usavršavanju novinara.

Veći broj lajkova znači veći prihod od reklame. Ovo je upravo vodilja mnogim bh. portalima ali i printanim i elektronskim medijima kada je riječ o objektivnom i profesionalnom izvještavanju.

“Da biste napravili bilo kakav prilog, oblast koju istražujete morate dobro poznavati. Često se događa da mediji površno pristupe problemu i na taj način prenesu pogrešnu informaciju. Cilj radionice jeste ukazati na takve greške i uputiti medije gdje da traže relevantne informacije”, objasnio je profesor Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.
“Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša je dvosmjeran proces. Velika odgovornost je i na institucijama koje se bave zaštitom okoliša i ekologijom, da uspostave kvalitetnu saradnju sa medijima i da im daju pravovremeno informaciju, prvenstveno kako bi se spriječila pojava lažnih vijesti”, dodao je Fedžad Forto , generalni sekretar Društva novinara BiH.

Dok se procedure ne skrate novinar se svakodnevno mora samoeducirati jer, kako tvrde učesnici današnje radionice, nije cilj stvoriti senzaciju nego dati tačnu informaciju.
(Belinda Dorić)