Organizovana tribina pod nazivom “U Vozućoj se brani Moskva”

Večeras je u Muzeju Grada Zenica, zeničko Udruženje „Baton“, organizovalo tribinu pod nazivom „U Vozućoj se brani Moskva“. Povod za ovu tribinu je obilježavanje dvadeset i četiri godine od oslobođenja Vozuće, a s ciljem sjećanja na događaje iz ratnih godina.

„Mi zaboravljamo da je u Vozućoj 1992. godine izvršen genocid. Tada je izvršena egzekucija na 30 civila. Stalno se ponavlja priča o Vozućoj i sada na kraju imamo neku novu dimenziju. Kako bi čitavu tu priču vratili u sjećanje, organizovali smo večerašnju tribinu“, rekao je Amir Ismić, predsjednik Udruženja Baton.

Gost predavač bio je brigadni general Sakib Mahmuljin, komandant III korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a na njegovo insistiranje, osim njega, govornici su bili i komadantni bataljona.

„Ja sam se odazvao pozivu Batonaca, jer oni organizirajući ovakve tribine, ne daju da se nešto zaboravi. Mislim da smo mi u trendu zaborava, a ovakve prilike postoje da se podsjetimo onog, što bi svi trebali znati“, rekao je za naš portal Sakib Mahmuljin.
(Ajna Nikontović)