Preispitivanje zaključka za rješavanje problematike Zenicatransa nije dobilo potrebnu većinu

Problematika zeničkog Zenicatransa prevoza putnika, ovaj put u svjetlu preispitivinja ranijih zaključaka Gradskog vijeća, bila je ponovno jedna od važnijih tačaka razmatranih na današnjoj sjednici Vijeća Grada Zenice.

Zahtjev gradonačelnika za preispitivanje zaključka Gradskog vijeća, usvojenog na prošloj sjednici, a povodom razmatranja prijedloga mjera za rješavanje aktuelne problematike u zeničkom Zenicatransu prevozu putnika, danas nije dobio potrebnu većinu vijećnika.

Gradsko vijeće je nakon razmatranja ostalo pri ranijem zaključku, kojim se nalaže da Grad Zenica ovom preduzeću obezbijedi 400.000 maraka interventne pomoći, i još 150.000 maraka od septembra do novembra, s tim što je on danas dopunjen da se ova potrebna sredstva obezbijede rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

“Preispitivanje ranijeg zaključka Vijeća, tražio sam zbog, povrede Zakona o budžetima Federacije BiH, jer pomenuta sredstva nisu planirana ovogdišnjim gradskim budžetom i ne mogu ih isplatiti, a rebalans ovogodišnjeg gradskog budžeta će biti ako ja vidim da ima potrebe za tim, a zasad se budžet realizuje normalno”, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Slično je danas prošao i Zahtjev za preispitivanje odlučivanja o Izvještaju pravnog savjeta gradončelnika o realizaciji zaključka Gradskog vijeća od 18. februara ove godine, a vezan za dalji postupak izbora firme za zimsko održavanje gradskih ulica, lokalnih i nekategorasnih puteva. Vijećnici ovaj zahtjev nisu prihvatili, ostajući pri ranije iskazanom zaključku, dok gradonačelnik smatra da je i on nezakonit, smatrajući da ovi poslovi moraju ići na tender i po Zakonu o javnim nabavkama.

Vijećnici su tokom dosadašnjeg zasijedanja između ostalog dali saglasnost za brisanje zabrane raspolaganja nekretninom upisanom u z.k. uložak, koji se odnosi na nekretnine bivše firme Cimos u Zenici, razmatrali Informaciju o zahtjevu Arcelor Mitala za preispitivanje zaključka Gradskog vijeća Zenice od 05. marta ove godine, te bez veće rasprave nisu prihvatili izvještaj o izvršenju budžeta Grada Zenice za prvih 6 mjeseci ove godine.
(Vesna Jovanović)