Još jedna uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Na odjelu Transfuzilogije Kantonalne bolnice obavljena je još jedna uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U organizaciji Crvenog križa Zenica akciji se odazvao značajan broj sugrađana.

„Od jutros su gužve, ljudi navraćaju usput jer su čuli za akciju, a mi provjeravamo način na koji su saznali kako bismo u budućnosti znali na koji način djelovati kada je u pitanju informiranost potrencijalnih doborovoljnih davalaca”, kaže nam Ajša Luković, volonterka Crvenog križa Zenica.

Cilj nam je doprijeti do što većeg broja sugrađana, kaže Luković i dodaje da je u prijepodnevnim satima krv moglo dati od na desetine odazvanih više od 20 davalaca i davateljki. Ovoj akciji prethodila je animacija doborovoljnog davalaštva u Orahovici, pa su i iz tog naselja očekivali veći priliv davalaca, posebno mlađih.

A mladim ljudima je nekad potrebno samo malo da ih se animira. Kao što je to naprimjer odgovorna i sposobna odrasla osoba.

„Za mene je to poseban osjećaj, a sve je krenulo još u srednjoj školi kada nam je profesorica govorila o važnosti darivanja krvi. Nakon što sam jednom dala krv, shvatila sam da će se to desiti još mnogo puta, a raduje me da je dosta i mojih kolega s fakulteta doborovljnih davalaca”, kazala nam je  Begajeta Žerić, dobrovljna davateljka inače studentica Medicinskog fakulteta u Zenici.

Akciju dobrovoljnog darivanja krvi organiziraće sutra odjel Transfuziologije u Kaknju.
(Alma Huskić)