„Drang nach Westen“ prvi put u 70. sezoni zeničkog BNP-a

U srijedu, 18. septembra sa početkom u 19.30 sati, prvi put u 70. umjetničkoj sezoni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena višestruko nagrađivana predstava „Drang nach Westen“ (Prodor na Zapad).

S obzirom na činjenicu da Bosnu i Hercegovinu svakodnevno napuštaju njene građanke i
građani koji iz zemlje odlaze u nadi i želji za kvalitetnijim i sigurnijim životom. Kao svjedoci sve većeg broja onih koji u drugim podnebljima pronalaze svoje utočište i u kolektivnoj zabrinutosti i nemoći za značajnijim promjenama, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je 2016. godine premijerno izvedena predstava „Drang nach Westen“, nastala prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije, a koja direktno tematizira ova teška pitanja.

Riječ je o pozorišnoj priči koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice predstavljena je sva složenost ozbiljne problematike masovnih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju. Ova predstava je svojevrsno svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan
historijski materijal budućim generacijama.

U predstavi se postavljaju i ključna pitanja: Ko su oni koji žele otići i da li to, uopće, žele? Koji su sve razlozi zašto se ljudi odlučuju na taj dramatičan korak? Glumački ansambl predstave čine Izudin Bajrović, gostujući glumac i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Uranela Agić-Burina,
Lana Delić, Saša Handžić i Enes Salković.
Nakon predstave „Drang nach Westen“ u BNP-u će biti izvedene i dvije predstave za djecu, i
to 22. septembra predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“ autora i reditelja Miroljuba Mijatovića, a 29. septembra predstava „Talas hladnog vremena“ prema drami engleskog pisca Čarlsa Veja. Inače, predstava „Talas hladnog vremena“ uvrštena je i u selekciju programa Mali Mess u okviru ovogodišnjeg 59. internacionalnog teatarskog festivala MESS 2019. Već u utorak, 24. septembra na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ premijerno će biti izvedena monodrama „Čoek na dvije noge“ zeničkog autora Nedžiba Smajlovića, kojom se obilježava 40 godina umjetničkog rada i odlazak u mirovinu akademskog dramskog umjetnika Mugdima Avdagića, dugogodišnjeg člana glumačkog ansambla zeničkog BNP-a.