Javna tribina povodom 80 godina rođenja Nedžada Ibrišimovića

Povodom osamdeset godina od rođenja književnika i akademika Nedžada Ibrišimovića, koji je preminuo prije osam godina, Udruženje „Baton“, organizovalo je sinoć javnu tribinu u velikoj sali Gradskog vijeća.

Gost predavač bio je književnik i akademik Abdulah Sidran. Po njegovim riječima, Nedžad Ibrišimović predstavlja jedno od najvećih književnih imena u proteklih pola stoljeća, ne samo na Balkanu nego i Evropi.

Na književnoj sceni pojavljuje se 1967. godine romanom „Ugursuz“, koji je sa oduševljenjem prihvaćen u svim krajevima bivše Jugoslavije. Samo on, naglašava Sidran, mogao je na Foknerovski način obradi jednu Andrićevsku temu iz osmanskog perioda.

“Nedžad Ibrišimović je bio darovit slikar i kipar i kad kažem da Bosna nije rodila darovitijeg čovjeka mnogi me grde, a ne razumiju da pri tome mislim na njegovu multitalentovanost i osebujnu ličnost i narav”, dodaje Sidran.
“Ovaj posjećeni skup dio je kontinuiranih aktivnosti Kluba paraolimpijskih sportova Baton na afirmaciji svih pozitivnih vrijednosti naše domovine, te uloge i značaja znamenitih ličnosti iz historije Bosne i Hercegovine”, kazao je Amir Ismić, predsjednik udruženja. (Danko Travar)