Kantonalna bolnica Zenica bez neuropedijatra do kraja godine

Najmanje do kraja godine, Kantonalna bolnica u Zenici neće imati na raspolaganju neuropedijatra.

Roditelji djece koja imaju zakazane termine za kontrolne preglede neuropedijatra, zamoljeni su da se strpe do dolaska supspecijaliste, dok se oni pacijenti koji imaju neodložne kontrole radi praćenja stanja, korekcije terapijske sheme ili pogoršanja stanja, upućuju na Odjel pedijatrije.

Problem nedostatka specijalističkog kadra, gorućeg u cijeloj državi, Kantonalna bolnica nastoji rješavati u kontinuitetu, kazao nam je dr Rasim Skomorac, direktor ove ustanove.

Dva neuropedijatra na zdravstvenu ustanovu ovog nivoa optimalan je broj supspecijalista u ovoj oblasti, koji pokriva usluge za neuropedijatrijsku populaciju. Kantonalna bolnica od prošle sedmice, nema niti jednog.

„To ćemo rješavati na način da će preglede obavljati specijalisti pedijatrije, a specifične slučajeve, gdje se trebaju obavljati neuropedijatrijski pregledi, upućivaćemo u druge centre, gdje će to biti moguće ostvariti“, kaže direktor Kantonalne bolnice Zenica, doktor Rasim Skomorac.

Situacija je privremena, ali je dodatno usložnjena hroničnim nedostatkom pedijatara u cijeloj Bosni i Hercegovini. Za školovanje supspecijalista treba dosta vremena. Prva generacija zeničkih ljekara se na tržištu može očekivati tek kroz dvije ili tri godine i zenička bolnica s njom već računa, kaže direktor ove ustanove, dr Rasim Skomorac.

„U protekle tri godine primili smo pet doktora na Pedijatriju. Svi će oni završiti specijalizaciju iz pedijatrije i time će se stvoriti uslovi za supspecijalizaciju. To traje i zahtijeva vrijeme, ali planiramo kadar u tom smislu“, dodaje.

Zenička bolnica ipak nema hroničnih problema sa prijemom i školovanjem specijalističkog kadra, koji će praksu obavljati u ovoj ustanovi, iako za to na godišnjem nivou iz vlastitog budžeta izdvaja tri miliona maraka. Uz ovdašnjih 176 specijalista i 36 supspecijalista, uskoro očekuje zanavljanje kadra, nakon što praksu započetu u ovoj ustanovi, završi još 11 ljekara i 77 specijalista. Problem je što neuropedijatara na ovom tržištu jednostavno nema i to je problem u čije rješavanje bi se trebale uključiti sve strukture društva, zaključuje direktor Kantonalne bolnice u Zenici, dr Rasim Skomorac. (Sanja Stević)