Početak radova na projektima poboljšanja energetske efikasnosti na 14 stambenih zgrada

Grad Zenica je u 2019. godini, nakon provedene procedure u sklopu javnog poziva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti, obezbijedio sredstva za izradu termo-izolacione fasade na pet objekata kolektivnog stanovanja na adresama:

Maršala Tita br. 1A i 1B, Bulevar Kralja Tvrtka I br. 11A i 11B, Bulevar Ezhera Eze Arnautovića br. 12, Mejdandžik br. 9A, 9B i 9C i Branilaca Bosne br. 2A i 2B. Istovremeno, obezbijeđena su sredstva i dogovorena zamjena krova izrađenog od azbestnih ploča novim krovom na devet objekata: Jalijski put br. 2, Sarajevska br. 35A i 35B, Talića brdo br. 19A i 19B, Talića brdo br. 5A, 5B i 5C, Vojvodića put br. 15A, Zacarina br. 3, Masarykova br. 25, Talića brdo br. 1A, 1B I 1C, Vojvodića put br. 9A.

Na ovaj način se pored poboljšanja energetske efikasnosti, uklanja i opasni otpad. Zbog velikog broja prijava, Grad Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović prvobitni fond od 250.000,00 KM povećali su na 285.000,00 KM.

Nakon 30 dana ostavljenih za prikupljanje dijela sufinansiranja od strane stanara, počeli su građevinski radovi na nekoliko objekata u vidu postavljanja termoizolacione fasade i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča. Do sada je samo jedan objekat odustao od projekta zbog nemogućnosti obezbjeđivanja neophodnih sredstava u predviđenom roku, a pristupilo se pripremi ugovora za sljedeće rangirane projekte.

Za praćenje kvaliteta radova kao nadzorni organ imenovano je Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje Grada Zenica d.o.o..

Po završetku radova upravitelj/odbor etažnih vlasnika dužan je sačiniti i dostaviti izvještaj o utrošenim sredstvima, te fakturu prema kojoj će se izvršiti plaćanje.

“Cilj projekta je pružanje pomoći građanima u poboljšanju energetske efikasnosti zgrada zajedničkog stanovanja, a naravno ćemo na ovaj način doprinijeti i ljepšem izgledu grada, manjoj potrošnji energenata, kao i manjoj emisiji štetnih plinova i poboljšanju kvaliteta zraka. Naša je želja da građanima bude bolje, a da istovremeno oni koji su u prolazu pored Zenice dobiju želju da se u njemu zadrže. Dosadašnje fasade su dotrajale i šalju ne baš lijepu sliku o našoj Zenici, u kojoj žive i rade čestiti i dobronamjerni ljudi”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.