Potpisivanje peticije za zaštitu životne sredine u Zenici

Eko BiH mreža u saradnji sa Udruženjima “Resursni Aarhus centar u BiH“, Centar za životnu sredinu, Centar za ekologiju i energiju i EKO Forum Zenica pokrenuli su Inicijativu za usvajanje Prijedloga zakona o zaštiti okoliša FBiH i u Zenici.

U sklopu inicijative za donošenje Prijedloga zakona o zaštiti okoliša u Federaciji, danas je organizovano potpisivanje peticija za Zeničane i Zeničanke u terminu od 11 do 14 sati, ispred zgrade Ministarstva za prostorno uređenje promet i komunikaciju i zaštitu okoline.

“Zagađivača nije lako identifikovati kao jednog pojedinca, ali svakako svi građani trebaju doprinijeti na boljoj zaštiti okoliša. Novi zakon prijedloga predviđa nove kaznene odredbe za zagađivače koje su registrovani“, izjavila je za naš portal Emina Veljović, izvršna direktorica Aarhus Centra u Sarajevu.
“Ukoliko se ovaj Prijedlog zakona usvoji, došlo bi do povećanja iznosa kaznenih odredbi i to novim amandmanom koji je predložen uz Prijedlog zakona o zaštitu okoliša na način da se poveća iznos kaznenih odredbi i došlo bi do usaglašavanja sa prekršajnim zakonom FBiH“, dodala je Emina Veljović.

Organizatori su zadovoljni sa aktivizmom građana Zenice skoro na svaku minutu je bio po jedan potpis.

„Najmanje što možemo uraditi jeste čuvati naš grad, pa tek onda državu u svakom koraku i pogledu, a ponajviše kada je u pitanju ekologija. Najveći zagađivači smo svi mi pojedinačno i svi moramo obratiti pažnju na to šta činimo na zaštiti okoliša, pa tek onda gledati globalno“, izjavio nam je jedan od sugrađana koji je potpisao peticiju.

„Trebamo se promjeniti, i raditi na uređenju našeg grada“. Na pitanje šta je po vama najveći zagađivač okoliša, odgovor je.

„Sve, od Mittala, pa do smeća, bolesni smo svi od ovog nečistog grada. Mittal neka radi, nisam za to da se zatvori, ali sam za to da se radi na zaštiti okoline i životne sredine“, izjavila je jedna od sugrađanki koja je potpisala peticiju.

Ovom inicijativom, Udruženja okupljena u „Eko BiH“ mrežu, žele da ubrzaju proces usvajanja zakona i ispunjavanja jednog od veoma bitnih pravnih uslova na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. (Azra Dizdar)