Dolar zabilježio najveći nedjeljni pad od juna

Dolar je zabilježio najveći nedeljni pad vrijednosti na deviznim tržištima od juna, što je posljedica smirivanja geopolitičkih i trgovinskih napetosti u svijetu, kao i očekivanja da će američki Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle nedjelje za 0,7 odsto, na 98,22 poena, što je njegov najveći nedjeljni pad vrijednosti od juna.

Američka valuta je u odnosu na evropsku oslabila za 0,3 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1025 dolara, prenosi SeeBiz.

Dolar je, međutim, ojačao u odnosu na japanski jen pa je kurs dolara porastao 0,6 odsto, na 106,90 jena.

Američka i japanska valuta, koje važe za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, našle su se pod pritiskom jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine nakon vijesti da će dvije strane nastaviti pregovore na visokom nivou početkom oktobra.

Smanjene su i geopolitičke napetosti nakon što je liderka Hong Konga Keri Lam u srijedu zvanično povukla kontroverzni prijedlog zakona o izručenju Kini zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih decenija.

Rizičnije valute ojačale su i zbog toga što su britanski poslanici zaustavili pokušaje premijera Borisa Džonsona da izvede Britaniju iz Evropske unije bez sporazuma.

U fokusu ulagača bilo je i izvještaj o zapošljavanju u SAD koje je pokazalo da je u avgustu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Rojtersa.

Međutim, dok se rast zapošljavanja usporava, prosječna plata po satu porasla je za 0,4 odsto na mjesečnom i 3,2 odsto na godišnjrm nivou, što bi trebalo da podrži rast potrošnje, a time i cjelokupne privrede.

Zbog toga su analitičari podjeljeni u mišljenju da li ima razloga za dalje smanjenje kamata američke centralne banke nakon, što su ljetos smanjene za 0,25 odsto.

Predsjednik Feda Džerom Pauel kaže da je tržište rada snažno i da će centralna banka i dalje raditi na održanju privrednog rasta.

On je ocijenio da ni američka, ni svjetska privreda vjerovatno neće ući u recesiju.
Izvor: Tanjug