Vrijeme danas sunčano sa mogućim pljuskovima u višim predjelima

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Tokom dana, povećanjem oblačnosti, u višim planinskim djelovima moguć je i kratkotrajni pljusak.

Vjetar slab na momente i umjeren promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 27 do 33, na jugu do 36 stupnjeva.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 12 stupnjeva, Sokolac 13, Bugojno 14, Ivan Sedlo 15, Jajce i Zenica 16, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 17, Bihać, Livno i Prijedor 18, Bijeljina, Doboj i Grude 19, Banja Luka, Brčko i Široki Brijeg 20, Gradačac 22, Trebinje 23, Mostar 26, Neum 27 stupnjeva Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 947 milibara, za 5 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Jutarnja temperatura u Zenici iznosila je 16 stepeni, a najviša dnevna će dostići 27 stepeni Celzijusovih.

Vrućina i sparina imaju nepovoljan uticaj na većinu populacije, a pogotovo hronične bolesnike. Pod uticajem visokih temperatura kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata će, osobito u drugom dijelu dana kada će biti izraženiji osjet sparine, doći do jačanja tegoba uz reakcije u vidu malaksalosti, glavobolje i nervoze. Planirane aktivnosti trebali bi obaviti tokom prijepodnevnih sati, a u najtoplijem dijelu dana izbjegavati boravak na otvorenom.