PROMO: Održana Transformers Roadshow radionica

BBI banka pozvala inovatore i naučnike da prijave ideje

Bosna Bank International (BBI) organizirala je u Homework Hub-u edukativnu radionicu s ciljem promocije IsDB Transformers Roadshow takmičenja iz oblasti nauke, tehnologije i inovacija. Učesnici radionice imali su priliku dobiti informacije o takmičenju, edukaciju kako popuniti prijavu, te koji će kriteriji međunarodni stručni žiri uzeti u obzir prilikom ocjenjivanja.
Islamska razvojna banka (IsDB), jedna od najvećih multilateralnih finansijskih institucija na svijetu, većinski dioničar BBI banke, pokrenula je „Transformers Roadshow“ kao platformu za podršku radu inovatora i poduzetnika širom svijeta, u okviru Fonda za inovacije i tehnologiju vrijednog 500 miliona američkih dolara.

„Riječ je o velikom takmičenju Islamske razvojne banke (IsDB) koje dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Na takmičenje se mogu prijaviti inovatori, naučnici, studenti, profesori, poduzetnici sa svojim idejama, a koje trebaju podržavati jedan od održivih ciljeva UN-a“, rekao je Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke.

Najbolje ideje bit će prezentirane 28. septembra 2019. godine u Domu Mladih u Sarajevu, trećeg dana održavanja Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019. Pobjednici će biti nagrađeni sa 3.000 američkih dolara i putovanjem u Senegal u decembru na svjetsko takmičenje inovacija.
„Imam projektnu ideju kojom želim podići svijest kod osnovaca o njihovoj zemlji i o održivom razvoju tj. kako se ekološki ponašati, jer uticajem na djecu utičemo i na odrasle. Radionica je zanimljiva i smatram da ih treba biti više jer u BiH ima dosta mladih sa inovativnim idejama i treba im dati prostora da ih razviju“, kazala je Gabrijela Rezić iz Mostara, magistar održivog razvoja turizma, učesnica radionice i aplikant takmičenja.

Sa idejom o  upotrebi otpada animalnog porijekla u svrhu proizvodnje energije planira se prijaviti i Muamer Pekmez, student Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i dobitnik priznanja Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu.
„Vjerujem u svoju ideju i smatram da ima potencijal i primjenu širom svijeta. Današnja radionica bila je izuzetna prilika da upoznam druge mlade ljude i podijelim svoja znanja i iskustva s njima, i najveći značaj ove radionice je što učimo od drugih ljudi i dobijamo priliku da testiramo svoju ideju“, kazao je Pekmez.

Rok za prijavu je 10. septembar 2019. godine, a više informacija o tome kako prijaviti ideju, inovaciju, projekat zainteresovani mogu pronaći na web stranicama www.bbi.ba  i www.isdb-engage.org.