Oaza zabave za najmlađe kao važan dio zdravog načina života

Najmlađa populacija bila je zapostavljena, kada su u pitanju prostori koji nude oazu zabave.

U proteklih nekoliko mjeseci, Gradska uprava je na području Grada Zenica, izgradila ili su u toku aktivnosti izgradnje jedanaest igrališta za djecu i omladinu, uključujući i ono u mjesnoj zajednici Sejmen, gdje je sufinansijer UNDP, a sve u okviru aktivnosti čiji je cilj, poboljšanje uslova života.

Nova dječija igrališta izgrađena su, odnosno grade se u naseljima Blatuša, Centar – Kineski zid, Jalija, Crkvice, Bilino polje, Zmajevac, Mokušnice, te u Gradskom parku kod Muzičke škole. U mjesnim zajednicama Topčić Polje i Klopče, izgrađeni su sportski poligoni za odrasle. U planu je izgradnja još pet novih igrališta.

Zadovoljan roditelj Edin Mehić, kojeg smo zatekli na igralištu za naš portal je izjavio:

„Baš sam sad izašao s djecom, jest da je vruće, ali namjerno ih nisam htio voditi u zatvoren prostor. Super im je ovdje, igraju se, imamo i na Jaliji igraonu. Moja kćerka dosta vremena provodi uz kompjuter i tablet, gleda crtane, a sada imamo gdje izaći, imaju se gdje igrati“.

„Ovo je savršeno, mi smo već deseti put ovdje, čak se pitamo zašto se više ne završava. Lakše nam je doći ovde nego ići na Kamberoviće polje. Unuka mi je presretna, čak se jedno vrijeme bojala djece, a sada se ponovo zbližava sa njima. Ovo je lijepa ideja i podržavam je u potpunosti“, kazala nam je još jedna zadovoljna sugrađanka Alisa Herceg.
Igra je važan dio zdravog načina života i pruža poticaj za razvijanje tjelesnih i mentalnih sposobnosti. Zbog životnog stila sve manje djece se igra u vanjskim otvorenim prostorima i nadamo se da će ova igrališta stimulisati djecu da više vremena provedu vani u prostoru prilagođenom njima.

“Neiskorištene zelene površine pretvaramo u mjesta za dječiju radost i druženja, istovremeno vodeći računa o sigurnosti naših najmlađih sugrađana”, poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. (Azra Dizdar)