Nova školska godina donosi i nove brige roditelja

Nova školska godina počinje 2. septembra, a roditeljske brige vezane za pripremu školaraca i neizbježnu kupovinu udžbenika za novi razred, već su počele.

Gradske knjižare dobile su udžbenike od nekoliko izdavača za sve razrede osnovne škole. Cijene udžbenika ostale su iste u odnosu na prošlu godinu.

„Cijene udžbenika naše izdavačke kuće su nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu, a to je 10 KM. Cijene ostalih ostalih izdavača kreću se od 10 KM do 20 KM za udžbenike, a tu su naravno i radne sveske koje je potrebno kupiti“, rekao je Muamer Spahić, predstavnik izdavačke kuće.

Na području Zeničko – dobojskog kantona zahvaljujući Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta obezbijeđen je najosnovniji set udžbenika od prvog do devetog razreda osnovne škole. Grad Zenica obezbijedio je i sredstva za kupovinu udžbenika za sve učenike prvog razreda osnovne škole.

„Što se tiče iznosa novca za prve razrede, potrebno je od 50 KM, do nekih 180 KM koliko košta otprilike komplet udžbenika za deveti razred“, kaže Spahić.

Iz izdavačkih kuća naglašavaju da roditelji prije kupovine udžbenika obavezno pogledaju na školama šta je potrebno kupiti od udžbenika, koje Ministarstvo nije obezbijedilo.
(Irdina Nezić)