Nezaposleni u BiH najčešće odbijaju poslove prodavača, konobara, frizera…

Situacija se razlikuje po entitetima, ali i kantonima. Tako u Kantonu Sarajevo nezaposleni rijetko odbijaju posao, a ukoliko ga odbiju, razlozi su neodgovarajući posao ili mala plata i loši uvjeti rada.

“Do sada nismo imali situacije prestanka vođenja u evidenciji nezaposlenih osoba radi odbijanja odgovarajućeg posla”, kazala nam je Elvedina Sabitović, rukovoditeljica sektora za posredovanje u zapošljavanju i materijalnu i socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba Službe za zapošljavanje KS.

U Tuzlanskom kantonu su zbog odbijanja posla iz evidencije Službe za zapošljavanje u ovoj godini izbrisane dvije osobe. Prema riječima stručne saradnice za informisanje ove službe u TK Amele Makul, najčešće se odbijaju poslovi konobara, frizera, kozmetičara, zidara, tesara i profesora njemačkog jezika.

“Razloga za odbijanje je više, a najčešći su da poslodavci nude ili ispodprosječnu platu ili uopće nema plaće, već plaćaju po procentu ili nezaposlene osobe nikad nisu radile u struci, ne posjeduju radno iskustvo u struci i obično su radile neke druge poslove, ili su to zdravstveni razlozi. U većini slučajeva za odbijanje zaposlenja osobe dostave opravdanje. Obično su to ljekarski nalazi”, kazala nam je Makul.

Zbog odbijanja zaposlenja u svom zanimanju od početka 2019. godine s evidencije je na području Republike Srpske obrisano šest osoba, a u 2018. godini 16 osoba.

Kako nam je rekao Teodor Savić iz Zavoda za zapošljavanje RS, od početka 2019. godine nezaposlene osobe su odbijale zaposlenje u okviru zanimanja: prodavač, vozač teretnih vozila, komercijalni tehničar i profesor matematike. U 2018. godini nezaposlene osobe su odbijale zaposlenje u okviru sljedećih zanimanja: bravar, mašinski tehničar, frizer, tehničar elektroničar i diplomirani pravnik.

“Devet osoba koje su odbile zaposlenje u 2018. godini bili su radnici bez određenog zanimanja”, istako je Savić.

Nasuprot tome, u KS su najtraženiji poslovi u okviru zanimanja: diplomirani ekonomist, diplomirani pravnik, novinar, ekonomski tehničar, mašinski tehničar, medicinska sestra, prodavač, frizer, vozač, automehaničar i bravar. Oni su ujedno i najbrojniji na biroima.

Na području RS-a spektar traženih zanimanja je širok. U okviru III stepena najtraženiji su vozači, trgovci, mehaničari i mašinisti, zavarivači, monteri i instalateri (instalateri centralnog grijanja, instalateri vodovoda i kanalizacije i sl.), ugostitelji i srodna zanimanja, električari i energetičari, građevinari te kožari i tekstilci (obućari, šivači obuće, konfekcionari i sl.).

U okviru IV stepena (SSS) najveću frekvenciju zapošljavanja imaju: farmaceutski tehničari, kožarski tehničari i srodna zanimanja, trgovci i srodni, ugostiteljski i turistički tehničari, električari i energetičari, veterinarski tehničari, posrednici komunikacija (PTT tehničari i sl.), šumarski tehničari, tekstilni tehničari te građevinari tehničari.

“Poredeći ponudu i potražnju radne snage na evidenciji, odnosno zapošljavanje s evidencije u apsolutnim iznosima, uočava se da se profili kojih je najviše registrovano na evidenciji najviše i zapošljavaju (ekonomisti i pravnici). Pri analizi ovih podataka, a posebno stanja nezaposlenosti, treba imati u vidu i broj evidentiranih osoba određenih zanimanja po općinama i regijama. To napominjemo iz razloga što pojedina zanimanja koja su u većem broju evidentirana u većim administrativnim centrima nisu prisutna na teritorijama manjih općina te to može stvoriti pogrešnu sliku u vezi s potrebama za tim zanimanjima”, rekao je Savić.

U okviru VII stepena (VSS), a na osnovu trenutnih pokazatelja, može se reći da su izražene potrebe za zanimanjima: profesor fizike, profesor matematike (zanimanja u kojim je evidentiran manji broj osoba), diplomirani inžinjer građevine, arhitekture i sl., dipl. inžinjer geodezije, dipl. inžinjer elektrotehnike, dipl. inžinjer mašinstva, dipl. inžinjer prerade drveta, informatičari posebnih usmjerenja, dipl. inžinjer tehnologije ishrane posebnih usmjerenja, dipl. defektolog određenih smjerova, dipl. farmaceut, ljekar, profesor njemačkog jezika, profesor ruskog jezika, profesor hemije, profesor tehničkog vaspitanja, profesori likovnog i muzike raznih smjerova (za ovim zanimanjima postoji ograničena potreba).
Izvor: Klix.ba