Zenički šahisti na prvenstvu u Tuzli

Od 23. do 29. augusta u Tuzli će se održati  XXVI ekipno prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH za seniore, Prva “A” liga za 2019. godinu.

Na prvenstvu će učestvovati deset ekipa, a na listi učesnika su i dva zenička kluba, Preporod i Čelik. Prvenstvo će se igrati po Bergerovom sistemu od 9 kola uz FIDE tempo igre 90 minuta za cijelu partiju uz bonifikaciju od po 30 sekundi po potezu počevši od prvog poteza.

„U Tuzlu idemo sa domaćom šahistima. Nismo imali sredstava da se pojačamo, ali mislim da u Zenici imamo kvalitetnih šahista, i da ćemo uspjeti zadržati status u Prvoj A ligi“,izjavio je kapiten šahovskog kluba Preporod , Hajrudin Kustura.

Za Preporod će prema najavama nastupiti: Nermin Šestić, Latif Hadžić, Halid Bajramović, Mehmedalija Redžepi, Jasmin Beširević, Vahdet Patković i Hajrudin Kustura.

Ni drugi zenički učesnik Prve “A” lige nije u boljem položaju kada su finansije u pitanju. I oni su uspjeli u posljednji čas skupiti sredstva za odlazak u Tuzlu.

„Ove godine bićemo pojačani za dvojicu naših prijatelja, koji žive i rade u inostranstvu, u Austriji i Americi. Doći će na naš poziv da se družimo i pomoći će nam da ostvarimo dobre rezultate. Mi smo posljednjih deset godina igrali Premijer ligu, i nadam se da ćemo ove godine igrati važnu ulogu u Ligi i možda obezbijediti povratak u društvo najboljih“, izjavio je Goran Trkulja iz šahovskog kluba Čelik.

Za Čelik će igrati: Aco Alvir i Adnan Kobaš koji stižu iz inostranstva. U ekipi su još pored Gorana Trkulje, Vedad Šestić, Sejfudin Miskić, Adnan Hadžialijagić i Samir Hajdarević.

Pobjednik Prve “A” lige ulazi u Premijer ligu BiH, a prve tri ekipe dobivaju pehar, medalje i diplome. (Mirsad Pripoljac)