Težak život u zagađenom Podbrežju

Mjesna zajednica Podbrežje nalazi se u neposrednoj blizini industrijske zone, sa zapadne strane pogona kompanije ArcelorMittal.

Mnogo je problema u ovoj mjesnoj zajednici, poput loše putne infrastrukture i slično, ali onaj najveći ne rješava se decenijama unazad, a to je zagađenje nastalo radom prvo Željezare, zatim BH Stila, a na kraju ArcelorMittala, navode zabrinuti mještani.

„Ovdje živim pedeset godina. Od kako znam za sebe, oduvijek je bilo zagađeno, nekada manje, nekada više. Posebno je teško u danima kada nema vjetra i tokom noći. Navečer, iz kompanije ArcelorMittal, posebno puno ispuštaju dima, a ujutro kada ustanemo od istog ništa ne vidimo“, rekla je za naš portal Gordana Zelenika, mještanka Podbrežja.

Najveći problem za mještane, predstavlja strah za vlastito zdravlje, pogotovo kada skoro svakodnevno njihove komšije obolijevaju od bolesti koje se direktno ili indirektno vežu za zagađenje. Mnoštvo je i onih koji su izgubili bitku u borbi sa bolestima.

„Umro je komšija, kuća do moje, a i moj suprug, pa čak i komšija ispod. Sve su to bili ljudi koji su dobili rak. Sve je to nastalo zbog zagađenja, ne znam od čega bi drugo. Zbog ovakvog stanja smo se žalili, dolazila je i inspekcija, ali niko ništa nije mogao da poduzme“, dodaje Zelenika.

Mještani su skoro izgubili nadu da će jednoga dana ipak njihovo naselje biti čista i zdrava zajednica. Najviše se nadaju čistom zraku zbog onih najmlađih, djece. (Ajna Nikontović)