Novi ugovor garantuje kvalitetniji sistem odlaganja otpada

Preduzeće Alba i Regionalna deponija Mošćanica pospješit će sistem odlaganja otpada sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, za što su ugovore potpisali danas.

Alba će sa dobijenih 40.000 maraka nabaviti 15 novih plastičnih kontejnera, koji će spriječiti širenje neugodnog mirisa i tečnosti, a u Deponiji će sredstvima od 60.000 KM pristupiti pripremi zemljanih radova za odlagališnu kasetu 2.

To su dva od ukupno 17 odabranih projekata iz oblasti upravljanja otpadom prijavljenih na javni poziv resornog kantonalnog Ministarstva.

“Kontejneri od 2,5 metra neće zauzimati mnogo prostora, postavićemo ih na mjesta na koja zbog instalacija ne možemo postaviti podzemne kontejnere i ulicama sa više višespratnica. Kontejneri imaju posude za cijeđenje tečnosti, automatsko zatvaranje i biće pražnjeni vozilom s kranom. Cilj nam je da spriječimo širenje neugodnih mirisa i tečnosti, ali će nekoliko tih kontejnera imati i otvore za PET i papirnu ambalažu, jer se pokazalo da naši sugrađani posjeduju svijest o odvojenom odlaganju otpada”, kazao je Džafer Dautbegović, menadžer za razvojne projekte i kvalitet u zeničkoj Albi. (Alma Huskić)