MUP ZDK: Nakon opsežne istrage uspješno rasvijetljena smrt lica M.Z. iz Zenice

Danas, 19.08.2019. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko – dobojskog kantona će od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko – dobojskog kantona biti predato na nadležnost i daljnje postupanje lice M.A., rođeno 1990. godine, iz Zenice.

Kako je utvrđeno opsežnom istragom koja je vođena pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko – dobojskog kantona, navedeno lice se dana 13.05.2019. godine, oko 23,00 sati, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, uputilo za licem M.Z., koje je prethodno napustilo ugostiteljski objekat u ulici Dr. Abdulaziza Aska Borića i bilo u alkoholiziranom stanju, krećući se ulicom pored Doma zdravlja Zenica u pravcu ulice
Masarykova, gdje ga prijavljeni sustiže i iskoristivši pogodan trenutak istom zadaje nekoliko
udaraca pesnicom u predjelu glave, nakon čega oštećeni M.Z. pada na tlo, udarivši potiljačnim dijelog glave u betonsku podlogu, nakon čega ga prijavljeni odvlači na neosvijetljeni dio neposredno uz pokretnu rampu, zadaje istom još nekoliko udaraca, te nakon što od istog otuđuje novac, napušta povrijeđenog i odlazi u pravcu ulice Dr. Abdulaziza Aska Borića.

Osoblje Službe hitne medicinske pomoći Zenica je povrijeđenom pružilo medicinsku pomoć
nakon što je obaviješteno od strane prolaznika da na tlu leži povrijeđeno lice, nakon čega je isto prevezeno u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je od posljedica zadobijenih povreda i preminulo dana 21.05.2019. godine.

Nakon smrti lica, po nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko – dobojskog kantona je izvršena obdukcija. Nakon što je obdukcijom potvrđeno da je smrt lica bila nasilna, od strane službenika Sektora kriminalističke policije su odmah poduzete opsežne operativne i druge mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih činjenica, kao i otkrivanju i procesuiranju izvršioca krivičnog djela.

U tom kontekstu su saslušana sva lica koja su mogla imati određena saznanja, u skladu sa
naredbama Kantonalnog suda u Zenici i Općinskog suda u Zenici su izvršeni pretresi na više
lokacija, te su izuzeti određeni predmeti i snimci sa sistema videonadzora a takođe su vršena i određena vještačenja. Preduzetim mjerama i radnjama došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela može dovesti lice M.A., iz Zenice, za kojim je raspisana operativna potraga i koje je dana 18.08.2019. godine, lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Sektora kriminalističke policije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je isto ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.