Servis centar Udruženja “Dlan” na usluzi porodicama djece i osobama sa poteškoćama u razvoju

Servis centar za podršku porodicama djece i osobama sa poteškoćama u razvoju pri Udruženju „DLAN“,smješten u objektu Javne ustanove Dom porodica u Zenici, za četiri mjeseca otkako je otvoren, opravdao je postojanje, kako korisnika i njihovih porodica tako i finansijera, američke organizacije USAID.

“Centar pruža besplatne usluge porodicama djece i osoba sa poteškoćama, bez obzira na dob, vrstu i stepen poteškoće iz Zeničko – dobojskog kantona”, ukazala je danas za RTV Zenica, Amela Talić, sekretarica Udruženja „DLAN“.

Podsjeća da je prethodno potrebna najava i rezervacija.

Korisnicima, kojih je trenutno oko 70, osiguran je boravak u trajanju do četiri sata tokom kojeg su im na raspolaganju rehabilitatori pedagozi, edukatori, kreativne i inkluzivne radionice, dok su za porodice djece i osoba sa poteškoćama u razvoju osigurani pravna pomoć, psihološko savjetovanje, te pomoć u kriznim situacijama.

“Zadovoljstvo je raditi sa ovom djecom, istovremeno to je i izazov, dan je nepredvidiv i svaki donosi nešto novo i lijepo”, ističe Adisa Dizdarević, diplomirana socijalna pedagogica u svojstvu rehabilitatora i edukatora.

“Iako je i teško, posao radim s ljubavlju, ova djeca su posebna i od njih imamo posebnu pažnju, kao i oni od nas”, naglašava Dizdarević.

U Udruženju „DLAN“ se nadaju finansijskoj pomoći lokalne i kantonalne vlasti, kako bi rad Servis centra bio dodatno ojačan. (Šerif Babić)