Grad Zenica: Provedena procedura za dodjelu novčane pomoći djeci branilaca

Služba za boračko – invalidsku socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice, provela je proceduru za dodjelu novčane pomoći za nabavku obaveznih udžbenika učenicima, djeci branilaca, za predstojeću školsku godinu.

Radi se o jednokratnoj pomoći u pojedinačnom iznosu od 100 maraka za nabavku udžbenika za osnovne i 150 maraka za srednje škole.

Konkurs za dodjelu ovih sredstava bio je otvoren od 01. do 22. jula, a pravo učešća su imala djeca dobitnika ratnog priznanja ili odlikovanja; zatim umrlih ratnih vojnih invalida; djeca umrlih demobilisanih branilaca – učesnika rata; ratnih vojnih invalida i djeca demobilisanih branilaca, koji su u redovima Oružanih snaga proveli najmanje 24 mjeseca u periodu od 06.04.1992. godine do 23.12.1995. godine ili ako su u Oružane snage stupili kao maloljetna lica, dok su kriteriji za bodovanje kandidata bili: ostvaren uspjeh u prethodnoj školskoj godini; socijalno – ekonomska situacija i učešće u Oružanim snagama.

“Na ovaj konkurs od ukupno 410 pristiglih prijava, njih 376 ispunilo je formalno pravne uslove”, navodi Miralem Redžić, šef Odsjeka za boračko – invalidsku zaštitu resorne gradske Službe, dodajući da je završen i postupak po prigovorima, jer je 9. augusta istekao rok za podnošenje prigovora, nakon čega će uslijediti izrada konačne liste, koju će dostaviti resornom kantonalnom Ministarstvu radi isplate.

Miralem Redžić, šef Odsjeka za boračko – invalidsku zaštitu resorne gradske Službe

“Iz dosadašnje prakse svi oni, koji su ispunili formalno pravne uslove, dobili su ta sredstva, koja bi trebala biti operativna 30. augusta ove godine”, napominje Redžić. (Vesna Jovanović)