Vrhunac toplotnog vala, sredinom sedmice zahlađenje

Zbog visokih temperatura i vrlo visoke vrijednosti UV indeksa za područje većeg dijela BiH, danas je uključen narandžasti meteoalarm, a za teritorij Mostara i crveno upozorenje. Prema prognozama meteorologa ovo je vrhunac toplotnog vala.

Danas je najtopliji dan u ovoj godini i temperature vazduha većinom se kreću iznad 34 pa do 40 stepeni, a najtoplije je na jugu zemlje, pa ponegdje i na sjeveru zemlje, gdje živa u termometru prelazi i 40 stepeni Celzijusovih, kaže Damir Šantić, dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Za sutra najavljuje i dalje vruće vrijeme, sa poslijepodnevnim pljuskovima, praćenim grmljavinom pa i gradom u zapadnim, istočnim i centralnim područjima, a u noći sa utorka na srijedu slijedi zahlađenje sa temperaturama nižim za 10 do 15 stepeni, te kišom i grmljavinama.

U četvrtak će biti i dalje oblačno, ali će nastupiti stabilizacija vremenskih prilika, tako da će u petak, subotu i nedjelju opet biti sunčano, ali bez velikih vrućina i tek u nedjelju će teperature preći 30 stepeni, najavljuje Damir Šantić, dežurni meteorolog Federalnog hidrometeorloškog zavoda. (V. Jovanović)