KB Zenica: Obavještenje o prijemu donacije kurbanskog mesa

Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica (JU KBZ) će i ove godine vršiti prijem donacija kurbanskog mesa.

U skladu sa navedenim, molimo vas da u predstojećim danima Kurban Bajrama pokažete solidarnost sa pacijentima KB Zenica i kroz donacije kurbanskog mesa omogućite, kako kvalitetniju ishranu korisnicima naših usluga, tako i pomoć Bolnici. Sve zainteresirane molimo da nas kontaktiraju putem kontakt brojeva i osoba, navedenih na kraju obavjesti, kako bi dogovorili detalje o isporuci doniranog mesa.

U saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, KBZ obavještava sve koji namjeravaju donirati meso za potrebe KBZ, da vode računa da:

– Možemo primiti samo i isključivo meso životinja poznatog porijekla, prethodno pregledanih životinja od strane ovlaštenih veterinarskih organizacija, uz posjedovanje potvrda o zdravstvenoj ispravnosti.

– Apelujemo da donirano meso ne bude prethodno rasparčavano, odnosno da bude, koliko je moguće u jednom komadu, odnosno većim komadima, radi lakšeg skladištenja i daljeg upravljanja.

– Također , molimo vas da ne planirate doniranje unutrašnjih organana životinja, iznutrica, ogoljenih kostiju i drugih neprikladnih dijelova zaklanih životinja.

Naši kontakti su: tel.: Bolnica: 032/447-010- tehnički sekretar , fax: 032/226-576,
e-mail: tehnickisekretar@kbze.ba
mob. broj: 061/ 422-410 Denis i 062/458-673 Fatima

Napominjemo da su sutručnjaci u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) izdali edukativni letak – brošuru o važnim zdravstvenim aspektima klanja kurbana, koju je moguće preuzeti na zvaničnoj stranici INZ, u elektronskoj formi, dok će INZ distribuirati printanu verziju brošure u sve medžlise na području svog djelovanja, u medžlisima Muftijstva zeničkog i Muftijstva sarajevskog.

Iz savjeta Instituta izdvajamo:

„Obzirom da su uveliko u toku pripremne radnje osoba koje namjeravaju obaviti vjerski obred klanja kurbana, neophodno i naglasiti važne procedure koje osiguravaju ispravno zdravstveno stanje životinja namijenjenih za klanje. Apelujemo na građane koji nabavljaju kurban, da posebno obrate pažnju prilikom nabavke, odnosno kupovine, životinja namijenjenih za klanje kurbana, da zahtjevaju njihovu prateću zdravstvenu dokumentaciju, te da je obavezno i neophodno obavljanje veterinarsko-zdravstvenog pregleda životinja prije klanja, te mesa i organa zaklane životinje poslije klanja. Preporučujemo da se klanje kurbana obavlja u klaoničkim objektima, od strane certificiranih i stručnih osoba. Samo životinje sa urednim laboratorijskim nalazom se smiju zaklati, a njihovo meso i organi koristiti za ishranu.
U ljetnom periodu kad je termički nepripremljeno i neobrađeno meso znatno sklonije kvarenju i prenošenju zaraznih i drugih bolesti posebnu pažnju treba posvetiti i neškodljivom načinu zbrinjavanja životinjskog otpada, jer nepropisno odlaganje ostataka i otpada može dodatno ugroziti zdravlje ljudi i životinja. Brigom i očuvanjem zdravlja u cijelom procesu brinemo o svom i zdravlju drugih“.

Podržavamo ove stručne savjete Instituta i smatramno da ćemo ovakvim pristupom doprinijeti očuvanju zdravlja stanovništva a i naših pacijenata sa aspekta primljenog kurbanskog mesa i ishrane pacijenata.

Zahvalni smo vam na donaciji

Kantonalna bolnica Zenica