Grad Zenica izvršio uplatu prve rate kredita za realizaciju projekta “Plava voda”

Grad Zenica izvršio je uplatu prve rate EBRD kredita za projekat Regionalni vodovod “Plava voda”, u iznosu 153.500,00 KM.

Projekat “Plava voda” vrijedan je 22 miliona eura, a dvije i pol godine je trajala borba za dobijanje potrebnih saglasnosti od viših nivoa vlasti.

Ovo je međukantonalni projekat u kojem, pored Grada Zenica učestvuju općine Travnik, Novi Travnik i Busovača.

Iako je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, još sredinom jula prošle godine potpisao tekst Posebnog ugovora o garanciji između kantona i Grada Zenica, do potpisivanja ugovora od strane Vlade ZDK došlo je tek krajem prošlog mjeseca.

Nakon dvije i pol godine smo u fazi da uplatimo prvu ratu kredita. Vlada ZDK odugovlačila je sa potpisivanjem potrebnih garancija. Kanton neće vraćati ovaj kredit. Najveći iznos, vraćat će upravo Grad Zenica. Zbog isteka grace perioda i nepovlačenja kreditnih sredstava, svakodnevno plaćamo 300 KM. To su sredstva građana Zenice“, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik Kasumović je pozvao Vladu ZDK da radi u interesu svih građana kantona, pa tako i građana Zenice.

Implementacija projekta “Plava voda” još uvijek nije počela, ali zbog nečijeg neodgovornog odnosa i vođenja nekorektne politike došli smo u situaciju da vraćamo kredit, koji još nismo počeli ni koristiti“, naglasio je gradonačelnik.

Projektom “Plava voda” predviđeno je unaprijeđenje vodosnabdijevanja za oko 200.000 stanovnika sa područja tri općine učesnice u projektu te Grada Zenica.

Zaključak o odobravanju sredstava za plaćanje EBRD kredita možete pogledati ovdje.