Na Smetovima obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti BiH

U organizaciji Saveza udruženja antifašista i boraca narodno – oslobodilačkog rata – SUBNOAR-a ZDK i UBNOAR-a Zenica, danas je na zeničkom izletištu Smetovi obilježen 27. juli, Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašističkog okupatora iz Drugog svetskog rata.

Dan ustanka narodna i narodnosti BiH ,27. juli, bio je državni praznik u bivšoj SFRJ, a nakon raspada bivše države, 27. juli i dalje se nastavlja obilježavati u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine (bivši SUBNOR BiH) i grupe građana.

„Ovaj datum obilježava dan kada je bio ustanak u Bosni i Hercegovini 1941. godine. Bitno ga je obilježiti da se zna kada je počela borba antifašista protiv fašizma. Međutim, nažalost fašizam nije uništen, on je još živ i još se protiv njega borimo“,rekao je za naš portal Ešref Čamdžić, potpredsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a grada Zenice.

Svečano obilježavanje ovog, jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, započelo je polaganjem cvijeća, na spomen – obilježju na Smetovima, od strane delegacija iz Kaknja, Vareša, Maglaja i Zenice, te delegacije Gradskog vijeća Zenica i Srednjobosanskog kantona, a nakon toga i prigodnim obraćanjem čelnika pomenutih Udruženja.
(Ajna Nikontović)