PROMO: Rekordan rast BBI banke: Aktiva banke rasla 22 posto, depoziti 44 posto

Bosna Bank International (BBI) jedna je od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini. Analize bankarskog sektora u prvoj polovini 2019. godine pokazale su da BBI banka nastavlja rasti i više nego dvostruko od prosjeka tržišta, a prema nekim pokazateljima i nekoliko puta brže.

„BBI je u prvoj polovini 2019. godine ostvarila impresivan rast poslovnih pokazatelja. Aktiva je rasla 22%, premašivši 1,1 milijardu KM. Na ovaj način, BBI je ojačala svoju poziciju u segmentu srednjih banaka u BiH i otvorila put za preuzimanje vodećeg mjesta u ovom tržišnom segmentu. Jedna smo od rijetkih banaka na tržištu BiH koja je ovu veličinu dostigla organskim rastom, što nam je omogućilo građenje jedinstvene korporativne kulture i sistema vrijednosti.

Depoziti klijenata porasli su za 200 miliona KM, ili 30%, depoziti pravnih lica 44% ili 154 miliona KM, dok su depoziti stanovništva porasli 16%, ili 46 miliona KM. Prema posljednjim dostupnim podacima, depoziti na bankarskom tržištu BiH rasli su 9%. Ovakav rast depozita znak je povjerenja  koje  građani i privrednici daju BBI banci. Upravo to povjerenje i odnos prema klijentima formirali su u javnosti percepciju da je BBI banka, treća banka u BiH“, kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke koji je na čelu ove institucije od 2006. godine.

Polugodišnji poslovni rezultat iznosio je 4.8 miliona KM, što je rast od 16,5% u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni operativni prihodi za prvih šest mjeseci premašili su 21,6 miliona KM i ostvarili rast od 5,3% u odnosu na prošlu godinu. Koeficijent povrata na kapital poboljšan je za čak 24% u odnosu na isti period prošle godine, te je banka ponovo jedna od vodećih banaka u segmentu malih i srednjih banaka po pokazateljima profitabilnosti.

Ukupni kapital Banke rastao je 7,5%, dostigavši iznos od 149 miliona KM. Odlična stopa adekvatnosti kapitala, kao odnos regulatornog kapitala i izloženosti rizicima banke je na vrlo visokom nivou, što govori o stabilnosti banke i garantira sigurnost klijentima, koji odluče povjeriti štednju BBI banci.

„Naš projekat „e-Režija“ omogućio je klijentima vrlo jednostavno plaćanje svih mjesečnih režijskih troškova, putem mobilnog bankarstva, automatskim nalozima plaćanja, bez čekanja u redovima. Projekat „e-Režija“ ima odlične rezultate i radujemo se što je tako veliki broj klijenata prepoznao vrijednost ove usluge.

Posebno smo ponosni što je udio nekvalitetnih finansiranja na jednom od najnižih nivoa u bankarskom sektoru. Naime, BBI banka sa svojim klijentima ulazi u partnerski odnos i naš je interes da naši klijenti, partneri postanu uspješni i rastu zajedno s nama. Istovremeno, u prethodnom periodu podignut je nivo rezervisanja za nekvalitetna finansiranja, a da pri tome nije narušen poslovni rezultat banke. Implementiranje modernih praksi upravljanja rizicima, te naprednih sistema za monitoring finansiranja rezultirali su odličnim kvalitetom portfolija finansiranja“, naglašava Bukvić.