Uspješno završena 69. sezona Bosanskog narodnog pozorišta

Bosansko narodno pozorište uspješno je završilo 69. pozorišnu sezonu. Realizovano je šest premijernih naslova, i više od 150 repriznih izvedbi.

Gostovili su na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima i nadaju se da će lista evropskih festivala rasti i u narednoj sezoni jer je ,kako kažu, to značajno za cijelu bh. kulturu.

“Za narednu 70. jubilarnu sezonu u prvom dijelu najavljujemo pet projekata, a najznačajnji je projekat Šekspirovo Otelo, koje se priprema u okviru međunarodne koprodukcijske saradnje sa Sjevernom Makedonijom koja će biti izvedena dvojezično”, kaže Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta.

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta, imala je tri premijerne predstave: “Hannah i Hanna”, predstava za mlade, “Prije nego dijete zaspi”, predstava za bebe i “Talas” hladnog vremena, predstava za djecu nižih razreda osnovnih škola.

Uspješno je realizovan internacionalni teatarski festival IFET na kojem je bilo mnogo gostujućih predstava, a organizovane su i brojne smotre koje su bitne jer pokazuju domet dramskih sekcija i škola.

Dječija, omladinska i lutkarska scena za narednu sezonu najavljuje četiri projekta, a već u septembru će realizovati lutkarsku predstavu „Pinokijevim avanturama“, nastaviti sa predstavom za mlade “Meso”, “Ježevom kućicom”, a za april najavljuju predstavu o Zenici iz perspektive najmlađih Zeničana. (Belinda Dorić)