Produkcija RTV Zenica u posjeti JU “Dom – porodica” Zenica

Ekipa RTV Zenica koja je radila na produkciji dokumentarnog filma pod nazivom „Božana“,  danas je posjetila JU Dom – porodica Zenica i poklonila 20 kopija DVD-a filma upravi doma za potrebe njihove arhive. Istinita priča koju je sa cijelim svijetom pred kamerama RTV Zenica podjelila nekadašnja štićenica Doma nikoga nije ostavila ravnodušnim, a njen primjer, ovjekovječen na ovaj način, pokazuje sve izazove i teškoće sa kojima se susreću napuštena djeca.

Film je priča o štičenici Božani koja je odrasla u JU Dom – porodica Zenica, i završila je visoko obrazovanje, osnovala svoju porodicu i sada pomaže drugima. Ona je dokaz da svi mogu uspjeti bez obzira na uslove, način života i mjesto gdje se odrasta.

„Božana se danas nalazi da li na sreću ili žalost van granica Bosne i Hercegovine, zaposlena je u instituciji koja se brine o djeci sa određenim poteškoćama u razvoju. Njeno životno, ali i radno iskustvo koje je imala u našoj ustanovi joj je pomoglo da nađe posao“, ističe direktorica JU Dom- porodica Zenica, Draženka Subašić.

Dokumentarni film RTV Zenica, koji autorski potpisuju Taib Bajramović, Nejro Alijević i Rizah Halilkadić je preveden i na njemački jezik.

„Film je preveden na njemački jezik, upravo na Božaninu incijativu. Ona je sa određenim ljudima kako našim tako i sa područja Njemačke razgovarala da pomognu našoj ustanovi da na neki način obogatimo i sam sadržaj koji ova ustanova pruža u smislu aktivnosti djece, također i sam boravak djece u stanovima u kojima su oni smješteni u našoj zgradi“, kazala je direktorica Subašić.

Ono čemu se nada direktorica Subašić jeste da će ovaj film doći do što više ljudi u Njemačkoj, kako bi u svijet poslali sliku i priliku današnjeg doma, koji se uvijek susreće sa novim problemima u svom radu. Prilika je da se na ovaj način privuku i uvijek potrebni donatori koji bi mogli svojom podrškom omogućiti djeci ugodniji boravak u ovoj ustanovi.

„Nije cilj bio samo da se ispriča priča o nekoj ustanovi koja nema sredstava, uslove za rad i život, nego i da se ispriča pozitivna priča i na taj način izbjegnu predrasude koje u našem društvu postoje o djeci koja odrastaju u ustanovama ovakvog tipa“, dodaje Subašić.

Preko hiljadu djece je prošlo kroz zenički dom, neki su boravili cijelo djetinstvo, neki kraći period, ali mnogo pozitivnih priča ima, i mnogo njih sada vodi uspješne živote i karijere i brine o svojim porodicama. Unijeti radost i izmamiti osmijeh mališana kojima je dom jedina kuća trebao bi uvijek biti imperativ društvene zajednice, a tim vođeni nadamo se da će ih posjeta Saše Kovačevića ovog petka, jedne od zvijezda predstojećeg Zenica Summer festa, svakako malo razveseliti i promjeniti svakodnevnicu. (Azra Dizdar)