Delegacije Grada Zenice i Gradskog vijeća poklonile se srebreničkim žrtvama

Dan žalosti, zastave na pola koplja i prigodni programi u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, obilježili su današnji dan kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Zenici.

Kružni tok u zeničkom naselju Mokušnice, obnovljen je šimširom i bijelim surfinijama, posađenim u obliku velikog Cvijeta Srebrenice. „Šetnjom za Srebrenicu“ Zeničani i Zeničanke odali su počast žrtvama.

„U najnovije vrijeme izvršen je genocid nad jednim narodom, Bošnjacima. Ovaj zločin izvršile su komšije, što je nezamislivo. Ubijali su ih poput životinja, po šumi. Zato je vrlo bitno da naša djeca znaju šta se desilo. Ovaj dan moramo obilježavati da se više nikad ne ponovi“, rekao je Idriz Pivić, iz Organizacije demobilisanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 92 – 95 Grada Zenica.

Na spomen – obilježju Kameni spavač, delegacija Grada i Gradskog vijeća Zenica, zajedno sa gradonačelnikom Kasumovićem, poklonila se i položila cvijeće za sve žrtve genocida u Srebrenici. Nakon njih, na istom mjestu polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, počast su odali i učesnici „Šetnje za Srebrenicu“.

„Ovo je najtužniji dan u godini. Nismo svi mogli otići u Srebrenicu, ali polaganjem cvijeća odajemo počast svim žrtvama. Dan žalosti treba obilježavati i pamtiti da se ne ponovi. Trebamo puno hrabrije i odlučnije graditi svoju državu da više nikad ne dovedemo svoj narod u situaciju da se ponovo ovakav genocid desi“, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici. (Ajna Nikontović)