Knjiga “Srebrenica MCMXCV” autora Emira Suljagića, predstavljena Zenici

Javni razgovor povodom objavljivanja knjige pod nazivom „Srebrenica MCMXCV“, autora Emira Suljagića, održan je sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Kako pamtiti zločin ovakvih razmjera, ili kakvo je mjesto srebreničkog genocida u kolektivnom, komunikativnom i kulturnom pamćenju naše zemlje, ali i Evrope i svijeta, samo su neka od pitanja na koja su učesnici javnog razgovora pokušali dati odgovore.

Knjiga sadrži najbazičnije, najosnovnije činjenice u vezi sa dešavanjima u Srebrenici, u periodu od 1992 – 1995. godine. Pisana relativno “prihvatljivim” jezikom, knjiga pokušava nedovoljno upućenim čitaocima, prikazati srebrenička zbivanja. Poseban naglasak stavljen je na vremensku perspektivu, jer nažalost, kada se govori o Srebrenici, uglavnom se spominju događaji iz 1995. godine. No, svi ti događaji imaju svoju predhistoriju i kontekst koji je građen pune tri godine“, pojašnjava za Zenicainfo.ba autor, Emir Suljagić.

Emir Suljagić, autor knjige

U ediciji Kulturno pamćenje Izdavačke kuće „Vrijeme“ Zenica, knjiga „Srebrenica MCMXCV“  je objavljena na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Knjiga sadrži sve bitne informacije koje se tiču genocida u Srebrenici. Uposlenici Izdavačke kuće “Vrijeme”, odlučili su da izlazak iz štampe ove knjige bude dalji povod za serijal javnih razgovora, pod nazivom “Kako pamtiti Srebrenicu””, dodaje izdavač Muamer Spahić.

Za javni razgovor koji je upriličen na maloj sceni BNP-a Zenica, vladao je veliki interes naših sugrađana, uslijed čega se konstantno tražila i stolica više.

Sinoćnji događaj moderirao je i vodio poznati zenički književnik, Selvedin Avdić. Na kraju samog razgovora, dijelove iz spomenute knjige gledaocima je prezentovala glumica Dženana Džanić. (Lamija Pojskić)