Šta je uzrok “propadanja” lifta u Blatuši

Prvi inspekcijski nalaz nakon propadanja lifta u Blatuši u ulici Zije Dizdarevića broj 24 jeste da je zbog preopterećenja i visoke temperature zakazala elektronika. Porodica Kovačević, supružnici i sin su nakon pružanja prve pomoći pušteni na kućno liječenje, i dobro su.

U lift koji je u petak oko 18 sati propao ugrađena je najsavremenija elektronika te temperatura u mašinskoj prostoriji bude i viša od 50 stepeni.

“Vjerovatno je potrebno ugraditi neko hlađenje, klimu ili ventilator koja će hladiti tu elektroniku“, objašnjava jedan od mogućih razloga propadanja Dragan Predojević, predstavnik firme Multiteh inženjering koja je akreditovana za inspekcijski nadzor liftova.

Pojedini mediji izvijestili su da je pukla sajla te da je žargonski rečeno bio slobodan pad. Tu informaciju svi demantuju.

“Nijedna sajla nije pukla a ugrađene su četiri po 13 mm i dižu 450 kg. Lift se nije zaustavio već je istom brzinom krenuo prema dnu i propao, ali srećom u odbojnu piramidu koja je i predviđena za ovakve stvari”, kaže Nermin Smajlović, vlasnik firme ZN – liftovi .

Safet Mujčić, predsjednik kućnog savjeta objašnjava kako su u zgradi 92 stana sa oko 300 stanara. Nesavjestan odnos prema tuđoj imovini koja je od koristi svima nama, čini se da dolazi po naplatu, smatra Mujčić a upozoravaju na to i stručnjaci.

“U ovoj zgradi prošle zime izvučeno je oko 80 kubnih metara drveta za loženje. Nenaplativost održavanja liftova kao i nesavjesno ophođenje prema zajedničkoj imovini osnovni su razlozi zbog kojih se događaju ovakve stvari”, tvrde naši sagovornici.

Ono najvažnije je da je porodica Kovačević dobro. Supružnici i sin su nakon pružanja prve pomoći pušteni na kućno liječenje i dobro su. (Belinda Dorić)