Stručna radionica o dizajnu i upotrebi drveta

U organizaciji Agencije ZEDA, danas je priređena stručna radionica, odnosno okrugli sto na temu „Dizajn u drvopreradi i mogućnosti upotrebe drveta u arhitekturi i uređenju enterijera“.

“Agencija ZEDA je u priči o drvoprerađivačkoj industriji i proizvodnji namještaja od 2013. godine kada je formirana laboratorija  za ispitivanje namještaja”, podsjeća Senad Pašalić, direktor ove Agencije.

“Odavno smo shvatili da je najveći problem bh drvoprerađivačke industrije učešće gotovih proizvoda, prije svega namještaja u izvozu, u odnosu na rezanu građu i polufabrikat koji se masovno izvozio i tako je i danas”, istakao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, velike su razlike u brojkama kada se radi sa polufabrikatom, odnosno gotovim proizvodom.

Univerzitetski profesor u Zenici, dr. Darko Petković izlagao je na temu „Kako povezati dizajn i tehnologije u cilju daljeg razvoja drvoprerađivačkog sektora u BiH“.

“Fokus mog obraćanja je poruka kako Univerzitet u Zenici, a vjerujem i region želi školovati ljude koji će biti od velike koristi ovom industrijskom sektoru kod nas. Ove godine bi, na UNZE trebao da krene studij dizajn i tehnologije u drvopreradi sa izlaznom diplomom inženjer drvoprerade”, najavio je prof. dr. Darko Petković. (Šerif Babić)