U fontanu sa 2,26 promila alkohola u krvi

Sinoć oko 20,45 sati, na raskrsnici sa kružnim tokom saobraćaja ulica Bulevar kralja Tvrtka I i Zmaja od Bosne, Grad Zenica, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo putničko motorno vozilo marke “Renault”, registarskih oznaka LJ-453-CM, kojim je upravljalo lice D.S., rođeno 1987. godine, iz Zenice.

Do saobraćajne nezgode je došlo tako što se navedeni vozač, upravljajući predmetnim vozilom, kretao ulicom Zmaja od Bosne u pravcu Blatuše i dolaskom do raskrsnice sa kružnim tokom saobraćaja, usljed neprilagođene brzine osobinama i stanju puta, gubi kontrolu nad vozilom i ostvaruje kontakt sa fontanom unutar kružnog toka. Tom prilikom, na fontani i vozilu je pričinjena materijalna šteta, dok je vozač zadobio lakše tjelesne povrede. Izvršenim alkotestiranjem policijski službenici su utvrdili prisustvo alkohola u organizmu vozača u vrijednosti od 2,26 g/kg alkohola u krvi (promila), nakon čega je isti lišen slobode i zadržan u službenim prostorijama Policijske stanice Centar do otrežnjenja. Na mjestu saobraćajne nezgode je izvršen uviđaj a vozaču je zbog počinjenih prekršaja neprilagođene brzine i vožnje pod dejstvom alkohola izdat prekršajni nalog, kojim je izrečena novčana kazna u iznosu od 400,00 KM, 2 kaznena boda, kao i mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava sve vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu uslova pod kojim mogu upravljati vozilom, te da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.

Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima kada su pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, kao i nesreća sa većom materijalnom štetom, kao što se radi u ovom slučaju. Posebno naglašavamo da će evidentirani i utvrđeni slučajevi vožnje pod dejstvom alkohola biti odmah zadokumentovani a nesavjesni vozači sankcionisani.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje