Bh rukometaši na korak do plasmana na Evropsko prvenstvo

Eventualnom pobjedom rukometna reprezentacija BiH postala bi prvi nacionalni tim iz naše zemlje koji je kompletirao učešće na svjetskoj i evropskoj smotri.

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20 sati u tuzlanskom Mejdanu igra utakmice 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a protivnik izabranicima selektora Bilala Šumana bit će selekcija Bjelorusije.

U slučaju eventualne pobjede nad Bjelorusima, koju su naši najbolji rukometaši s 29:30 savladali na samom startu kvalifikacija, Bosna i Hercegovina ostvarila bi plasman na Evropsko prvenstvo, prvo u historiji naše selekcije. Reprezentacija koja je 2015. godine igrala na Svjetskom prvenstvu tako bi postala prvi nacionalni tim iz naše zemlje koji je kompletirao učešće na svjetskoj i evropskoj smotri.

Naše najbolje rukometaše ne očekuje lagan posao, pogotovo jer se Bjelorusija potvrdila kao nezgodan protivnik, što je i dokazala u 3. kolu kada je u gostima kod trenutno prvoplasirane Češke trijumfovala s 30:31.

“Bjelorusija je fizički jaka ekipa, ali i selekcija koja igra brzo u tranziciji. Bit će teško, ali očekujem pun Mejdan i veliku podršku. Znamo koliko nam ova utakmica znači ne samo zbog plasmana na Evropsko prvenstvo, nego i zbog toga što nam puno otvara u žrijebu za veliko takmičenje”, rekao je selektor Bilal Šuman na zvaničnoj press konferenciji koja je održana u utorak.

Mirsad Terzić, jedna od glavnih uzdanica naše selekcije i igrač od kojeg u velikoj mjeri zavisi naša igra u odbrani, smatra kako je dobra stvar što su igrači napokon na zajedno proveli nešto više vremena.

“Dobro je što su završila prvenstva i što smo imali sedam dana da provedemo zajedno. Bjelorusija je jača u odnosu na naš posljednji susret i možemo očekivati neizvjesnu utakmicu do 60 minuta”, kazao je kapiten naše selekcije koji se u nedavnom finalu nije domogao trofeja Lige prvaka.

Najbolji strijelac naše reprezentacije, iskusni Nikola Prce, također očekuje težak meč, ali zrači samopuzdanjem.

“Prva meč lopta je pred nama i sve je u našim rukama. Uz punu dvoranu mislim da je nećemo prokockati, iako znamo da neće biti lako”, rekao je Prce.

Plasman na kontinentalni šampionat bio bi možda i najbolji mogući korak ka konačnom ozdravljenju bh. rukometa, koji već nekoliko godina tavori u administrativnim problemima.
Izvor: Faktor.ba