Saradnja Vlade i Privredne komore ZDK

Premijer Zeničko – dobojskog kantona Mirza Ganić i predsjednica Privredne komore Zeničko – dobojskog kantona Diana Babić potpisali su memorandum o saradnji.

Ovaj dokument trebao bi unaprijediti međusobnu saradnju u svim segmentima, a oni nazjznačajniji su korodinacija aktivnosti prilikom kreiranja i donošenja zakonskih i provedbenih propisa iz oblasti poreza i carina, mjere ekonomske politike, a posebno u oblasti Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit, te Zakonu o pripadnosti javnih prihoda. Saradnja na apliciranju i implementaciji projekata finansiranih od strane domaćih i stranih fondova, a posebno EU fondova. Kao najveći problemi privrede identifikovani su parafiskalni nameti za koje privrednici očekuju da će u narednom periodu biti povoljniji za njih.

Ono što mi očekujemo jeste da svaki novi namet bude manji od prethodnog, da svaka odluka ide ka pospješenju privrede, ka smanjenju nameta, a ne suprotno. Ukoliko to bude tako imat ćemo puno više zapošljavanja i investicija, kazao je Branimir Mujdža predsjednik Vijeća stranih investitora BiH.

Nova Vlada ZDK u svom programu je istakla da će raditi na poboljšanju privrednog ambijenta.

Sve što radimo, radimo da zadržimo mlade ljude, kako bismo napravili privredni ambijent za sve nas, jer Ze – do kanton je kičma privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, kazao je premijer Mirza Ganić.

Privrednici puno očekuju od Vlade ZDK i Privredne komore i na njima je da pomognu ljudima koji stvaraju novu vrijednost. (N.G.)