Održana edukacija “Radno mjesto bez alkohola”

Zenica je jedan od četiri grada u kojem se implementira projekat “Smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništa u Bosni i Hercegovini”.

Projekat finansira Švicarska vlada i Svjetska banka, a u našoj zemlji implementira Federalno ministarstvo zdravstva. U sklopu projekta postoji nekoliko manjih koji se provode na nivou lokalnih zajednica, među kojima je i onaj koji nosi naziv “Radno mjesto bez alkohola”, kazala nam je Samra Stabančić – Dragunić , stručni saradnik za fizička ispitivanja i vođa projekta.

„Projekat smo implementirali u Javnom preduzeću Zenicatrans – prevoz putnika, u okviru kojeg smo održali četiri edukacije za radnike, a osnovni cilj je bio povećanje svijesti o štetnosti konzumiranja alkohola na radnom mjestu. Nakon održanih edukacija pristupili smo izradi dokumenta, odnosno politike koja je danas i zvanično uručena i prezentovana menadžmentu preduzeća, a želja je da se provedbom dođe do zdravih radnika i sigurnog radnog mjesta“, dodaje Stabančić – Dragunić.

Prema riječima Darmina Terzića, direktora JP „Zenicatrans – prevoz putnika“ riječ je o izuzetno značajnom projektu . „Posebno mi je drago kada je i na prvom testiranju koje je urađeno od Zavoda za medicinu rada ustanovljeno da nijedan od naših radnika nije imao nedozvoljen procenat alkohola u krvi, i evo najavljujem da ćemo i u narednom periodu imati redovna nenajavljena testiranja“, kazao je direktor Terzić.

„Zdrav, odnosno dobar radnik je bogatstvo svakog kolektiva“, kazao je Mirnes Telalović, jedan od učesnika projekta ispred Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti ZDK. „Sva preduzeća imaju mogućnost da kroz svoje unutrašnje akte regulišu ova pitanja i upute radnike na testiranja ili eventualno liječenje . Ova oblast je uređena Zakonom, a ostalo je na kolektivima“, zaključuje Telalović. (Belinda Dorić)