Kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH nastavljeno i u 2019.

U trećoj godini rada, u periodu od 1.1.2019. – 10.5. 2019. tim za monitoring postupka javnih nabavki izvršio je monitoring 1338 nabavki, ukupne vrijednosti 400.000.000,000 KM.

Timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH,  Centra za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ Banja Luka su u poslednje tri godine projekta monitoringom obuhvatili 9.146 konkretnih postupaka javnih nabavki roba/radova/usluga na svim administrativnim nivoima u BiH, ukupne vrijednosti preko 3,2 milijarde KM.

“Generalni nalazi ukazuju da se kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, odnosno narušavanje sistema javnih nabavki i nesvrsishodno trošenje javnih sredstava građana nastavlja na svim administrativnim nivoima u BiH”, saopštio je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH i dodao da uprkos svemu, nema adekvatne reakcije od strane nadležnih institucija i pravosuđa.

Isti tim je u periodu oktobar-novembar 2018. proveo i istraživanje među 53 bh. kompanije koje su učestvovale kao ponuđači u procesima javnih nabavki. Ovo je prvi put da se u našoj zemlji analiziraju iskustva realnog sektora kada je riječ o provođenju javnih nabavki.

“Čak 88% ispitanih stava je da postoji praksa favorizovanja određenih ponuđača u procesu provođenja javnih nabavki. Isti procenat ispitanika smatra da je u procesima javnih nabavki prisutna korupcija. Takođe, preko 71% ispitanika navode zahtjeve tenderske dokumentacije kao alat za favoriziranje određenih ponuđača”,  istakao je Aleksandar Draganić iz EDA Banja Luka.

Među brojnim primjerima kršenja zakona o javnim nabavkama registrovanih od početka 2019. naveden je i slučaj vršenja nabavke i davanja specifikacije „kao na slici“ (Srednjobosanske šume d.o.o. – nabavka traktora). Nadalje, primjećeno je da osoba zadužena za izradu tenderske dokumentacije nosi isto prezime kao i vlasnik firme koja je koncesionar vozila VW programa, a prema tenderskoj dokumentaciji je jasno vidljivo da ugovorni organ preferira VW Passat B8 (Brčko distrikt- Nabavka putničkog motornog vozila za potrebe Odjeljenja za obrazovanje).

Tim monitora iznio je i primjećene trendove kada je riječ o nabavci i održavanju informatičke opreme. U ovom segmentu pojavljuju se previsoki neprimjereni zahtjevi za licenciranim stručnjacima različitih profila ili previsoki uslovi tehničke i profesionalne sposobnosti, što za rezultat često ima pristizanje samo jedne ponude, čija je vrijednost simbolično ispod procijenjene vrijednosti navedenoj u tenderskoj dokumentaciji.

izvor: Akta.ba